Zelf je crackertjes maken? Ja, natuurlijk kan dat! Geen e-nummers of bewaarmiddelen, geen moeilijke handelingen of uren in de keuken (niet dat ik dat erg vind). Wel heel veel smaak, heel veel krakkrak. Ja, want ze blijven krokant en heel hebben veel gezondheidsvoordelen. Deze crackers bestaan uit een mix van mijn lievelingszaadjes en -pitten: lijnzaad, sesamzaad, chiazaad, pompoen -en zonnebloempitten. Verder gebruik ik nog olijfolie, speltbloem en water. Extra smaak komt er door de rozemarijn, maar je kan ook kiezen voor gedroogde oregano, curry of chilivlokken. Ideaal voor bij mijn lekkere dippertjes of in je lunchbox met schijfjes avocado. Heb je tussendoor eens een hongertje? Dit is nu eens een verantwoord snacken of zoiets 😊
Echt het proberen waard ♥
Bedankt Donna Hay voor de heerlijke inspiratie.
Wat heb je nodig voor ongeveer 1 bakplaat:
40 g zonnebloempitten
40 g pompoenpitten
45 g lijnzaad
40 g sesamzaad
25 g chiazaad
grof zeezout naar keuze
enkele eetlepels gedroogde kruiden naar keuze. Ik kies voor rozemarijn.
130 g wit speltmeel
125 ml water
80 ml olijfolie
Hoe maak je ze:
Verwarm je oven op 180°C.
Neem een grote mengkom, doe hier alle zaden en pitten in. Voeg ook het zout, de rozemarijn en het speltmeel toe en meng goed. Tijd om de hoeveelheid water en olijfolie toe te voegen en alles te mengen tot een redelijk nat deeg.
Neem een vel bakpapier en doe hierop het deeg. Bedek met een ander vel en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Je kan dit ook in 2 keer doen.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackers voor ongeveer 25 minuten in de oven. Wanneer ze goudbruin zijn en je keuken heerlijk naar rozemarijn ruikt, mogen de crackers uit de oven.
Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor je ze in grove stukken breekt.
Bewaren in een goed afgesloten doos en ze zijn zeker een week houdbaar, maar dat is me nog nooit gelukt.
Liefs,