Skip to content Skip to footer

Zin om eens iets nieuws te proberen?  Ja toch hé?  Ik kreeg een “Cumelo” om te proeven.  Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, maar een nieuwkomer uit Italië spreekt natuurlijk tot mijn verbeelding.  De vrucht doet denken aan meloen en is in Puglia, onder de naam “Barattiere” al eeuwen een lekkernij op het menu.  Gelukkig voor ons, begint de bolvormige Cumelo ook hier stilaan wat bekender te worden, want dit wil je echt proeven.  Je schilt de frisgroene vrucht zoals een meloen, je verwijdert de zaadlijsten en dan kan je hem serveren in schijfjes of in blokjes.  De smaak kan ik het beste omschrijven als iets tussen een meloen en een komkommer.  Zoet met een bite en heerlijk knisperend.  Je bewaart deze bijzondere lekkernij in de koelkast want lekker fris smaakt die werkelijk fantastisch.  Serveren kan bij het ontbijt, als tussendoortje, verwerkt in een salade of in deze heerlijke Cumelo salsa.   Laat die hittegolf maar komen. 
Nog meer recepten met meloen en komkommer?

Wat heb je nodig:

Voor de salsa:
½ Cumelo (dek de andere helft af en bewaar in de koelkast)
½ Galia meloen
½ Cantaloupe meloen
1 komkommer
bieslook
scheutje olijfolie
½ limoen
chilipeper naar smaak

Voor de tortillachips:
tortilla
olijfolie
zout

Hoe maak je het:

Schil de meloen en halveer elke soort.  Lepel er voorzichtig de zaadjes uit.  Verdeel elke helft meloen in gelijke delen en verwijder de schil.  Snijd vervolgens elk deel in kleine blokjes.  Doe hetzelfde voor de komkommer.  Meng de soorten meloen en de komkommer in een mengschaal en schenk er een scheutje olijfolie bij.  Breng op smaak met wat pittigheid.  Ik bewaar chilipepers in de diepvriezer.  Je kan de peper dan makkelijk bij je gerecht raspen.  Doe dit natuurlijk voorzichtig en naar eigen smaak.  Wat olijfolie en wat limoensap en je Cumelo salsa is klaar om gemengd te worden.
Serveer dit eenvoudige, maar ooooooh zo lekkere gerechtje met tortillachips.  Wist je dat je deze makkelijk zelf kan maken (als je tenminste niet vergeet om tortilla’s te kopen)?  Snijd tortilla’s met een scherp mes in driehoekjes.  Hussel ze in een kom samen met zout en wat olijfolie onder elkaar.  Je kan er ook andere kruiden zoals (gerookt)paprikapoeder aan toevoegen.   Voor deze salsa zou ik het echter op zout houden.  Dit vormt een mooie tegenhanger met het zoete van de vruchten.  Bak de chips goudbruin in de oven (180°C).  Dit duurt ongeveer 10 minuten (hou wel even een oogje in het zeil).   Ik ben fan van deze vrucht.  Hopelijk jij ook? 

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,