Cupcakes met topping

Cupcakes met topping

Samen bakken is altijd zo gezellig en je kan er zoveel mensen mee verrassen.  Cupcakes met topping zijn dan ook lekker bij een tasje koffie, zijn altijd een hit bij feestjes en zijn een geschikt cadeautje met een persoonlijke touch voor mensen die je graag ziet.
Ik geef wel toe dat ik niet echt het engelengeduld heb om de gebakjes super fijn en artistiek te versieren.  Maar lekker zijn ze wel.  Met dit basisrecept lukken ze trouwens altijd en kan je makkelijk variëren met duizend-en-een soorten vulling, versiering en glazuur.  Wat dacht je van deze paasvariatie met een heerlijke vanille topping en natuurlijk een chocolade paaseitje? Overheerlijk én een kidsproof activiteit.  Tijd voor een bakfeest in je keuken.  Doe je mee?

Wat heb je nodig voor ongeveer 12 cupcakes:

de cupcakes:

150 g zelfrijzende bloem
150 g suiker
150 g ongezouten boter
3 eieren
2 eetlepels melk
½ theelepel vanille-extract

de topping:

200 g bloemsuiker
200 g ongezouten boter
2 eetlepels melk
enkele druppels vanille-extract

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 170°C.
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Ik verkies een cupcakes blik om de gebakjes te bakken.  De papieren vormpjes zijn natuurlijk super handig want dan hoef je het blik niet op voorhand in te vetten met boter of een spray.

Doe de malse boter samen met de suiker in een mengkom en roer glad met behulp van een mixer of keukenrobot.  Doe er een voor een de eieren bij en klop goed zodat het mengsel de eieren goed heeft opgenomen.  Zeef de bloem en meng goed onder het mengsel met behulp van een spatel.  Voeg ook de melk en het vanille-extract toe en roer nog een keer goed door.
Vul de vormpjes voor 2/3 met behulp van 2 lepels.

Plaats het bakblik in het midden van de oven en bak de cupcakes goudbruin in ongeveer 25 minuten.
De gebakjes zijn klaar wanneer er geen beslag meer aan je prikker blijft hangen.
Laat de cupcakes afkoelen op een rooster alvorens ze te versieren.

Voor de topping weeg je eerst de ingrediënten juist af.  Roer de boter zacht.  Meng de zachte boter met de poedersuiker.  Voeg lepel per lepel de melk toe met de vanilledruppels.  Mix nog een paar minuten in de hoogste stand voor een extra luchtige botercrème te verkrijgen.

Doe het mengsel in een spuitzak met een spuitmondje (ik gebruik meestal het “open sterretje” met de vele karteltjes voor een leuk effect).  Spuit (met geduld) mooie toefjes op de cupcakes.  Je kan ze helemaal afwerken door nog extra versiering aan te brengen.  In elk warenhuis zijn decoratieve strooisels die je hiervoor kan gebruiken.  Laat je fantasie de vrije loop …

Liefs

image_pdfimage_print

Leave a Reply