Dimsums

Dimsums

Iedereen die van koken en mensen ontvangen houdt, wil zijn gasten liefst vanaf de aperitief al charmeren.  Allé ikke toch 🙂  Met deze lekkere en originele dimsums is dat een makkie en in de smaak vallen doen ze zeker.
Dimsum is eigenlijk de verzamelnaam voor allerlei kleine hartige of zoete hapjes.  In China werden ze oorspronkelijk geserveerd als soort “high tea”, maar tegenwoordig worden deze lekkere hapjes met vlees, vis of groenten heel de dag door gegeten en mag je er ook iets anders bij drinken hoor 😉

Ik serveer ze meestal als klein voorafje of met nog andere lekkernijen zoals gestoomde groentjes, rijst enz.  Samen gezellig aan de tafel proeven en delen.  Ja, hier ben ik weer met mijn sharing dinner.  Houden jullie er ook zo van?

Ik probeerde eerst dimsums te maken met kant-en klare wontonvelletjes, maar met mijn hart voor koken ging ik nadien toch de uitdaging aan om zelf mijn deeg te maken.  Ik maakte de gestoomde dimsumversie, weet je wel, met zo’n schattig bamboe stoommandje.  Zoals wel vaker het geval is, vraagt de voorbereiding wel wat werk, maar heel moeilijk is het niet.  Bovendien is dit heel leuk om met zijn tweetjes te doen.  Beetje romantiek in de keuken zeg maar.  De ene rolt het zelfgemaakte deeg uit, terwijl de andere de velletjes vult.  Doe dit samen met je liefste en met heel veel zorg en dan krijg je echt overheerlijke dimsums of vrij vertaald “het lekkers dat het hart beroert” en dat doen ze zeker!

Wat heb je nodig voor ongeveer 25 (kleine) dimsums:
Voor de deegvelletjes:
Je kan wontonvelletjes kopen, maar ik vind die lekkerder in bijvoorbeeld Oosterse soep.  Bovendien is het zelf maken van het deeg easy en zijn ze makkelijker te vullen omdat het deeg elastischer is.

150 g witte tarwebloem
90 ml koud water
snuifje zout

Voor de vulling:
200 g gemengd gehakt
theelepel lichte sojasaus
theelepel sesamolie
1 lente-uitje (het wit gedeelte, hou het groen deeltje bij voor de afwerking)
1 teentje knoflook
1 cm gember
1 koffielepel mix Oriëntaals van Versteghen

Voor erbij:
lichte sojasaus met wat groene lente ui snippers
geroosterde sesamzaadjes
baby paksoi

Hoe maak je het:
Ik beloofde je dat het deeg maken makkelijk is, wel, dat is het ook.  Meng de bloem met het water en het snuifje zout. Kneed tot je een elastisch deeg krijgt en rol er een worst van.  Pak het rolletje deeg in plasticfolie in en leg het aan de kant.  Voila, het deeg is klaar.  Als ik iets beloof …

Snipper het wit van het lente-uitje zeer fijn.  Doe hetzelfde met de look en de gember.  Meng het gehakt met de look, gember, lente-ui, sojasaus, sesamolie en de kruiden.

Verdeel het deeg in hoopjes van 10 g.  Duw elk bolletje plat en rol het met een deegrol uit tot dunne velletjes van ongeveer 8 cm diameter.  Leg het deegrondje in de palm van je hand en leg er een hoopje vulling op.  Vouw met je andere hand het deeg toe.  Maak er een soort beursje van.  Je kan ze bovenaan een beetje open laten staan of een twist aan geven. Verzamel alle dimsums (van elkaar) op een groot bord bekleed met wat bakpapier zodat ze niet aan de onderkant blijven plakken.

Over het stoommandje … Neem een kookpot die net een heel klein beetje groter is dan je stoommandje.  Vul de kookpot voor de helft met water.  Plaats het stoommandje op de kookpot.  Belangrijk is dat de onderkant van het mandje het water niet raakt.  Wanneer je het water aan de kook brengt zal in de ruimte tussen het water en het mandje de stoom ontstaan.  Leg in het mandje wat geperforeerd bakpapier. Er bestaan ook speciale stoompapiertjes hiervoor.  Dit doe je om je mandje schoon te houden, maar ook om het plakken van de dimsums aan het mandje te voorkomen.  Leg niet te veel dimsums tegelijk in het mandje.  Ze mogen elkaar niet raken.

Een laatste tip: laat het deksel tijdens het stomen op het mandje en kijk uit voor de hete stoom!
Stoom de dimsums in een tiental minuten gaar.  Je kan de paksoi of andere groentjes tegelijkertijd stomen.  Serveren in het stoommandje met bijvoorbeeld lichte sojasaus en geroosterde sesamzaadjes.
Zelfgemaakt met zorg, liefde en super lekker!

Liefs,

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply