Donuts

Donuts

Er was eens een mooie dag in de vakantie waarop ik onze dochter verraste met een leuke mama/Camille-activiteit en nee, het was niet winkelen 😊.  In de wolken was ze toen ik haar vertelde dat we donuts gingen maken en versieren.  Zij is als echte donutkenner uitermate geschikt om de smaak te beoordelen en bovendien heeft zij (en ikke dus iets minder) het engelengeduld om cupcakes, taarten en dus ook donuts te versieren.  Een gezellig momentje met een heel klein kantje eigenbelang, want Mie en Place- donuts moeten er natuurlijk wel lekker uitzien om een plaats op mijn blog te verdienen.  Lang leve haar creativiteit dus en haar gave om rustig te blijven tijdens prutswerkjes 😊.  Waar ik wel geen rekening mee gehouden had, was dat zij roze eenhoorns in haar hoofd had en ik dus duidelijk een andere donut versie voor ogen had.  Gelukkig kunnen wij goed samen werken.  Team donut at your service …

Wat heb je nodig (voor een 12-tal donuts):

Voor de donuts:
150 ml melk
30 g suiker
7 g gedroogde gist
50 g gesmolten boter
2 eieren
300 g bloem

Voor de afwerking glazuur en sprinkels:
poedersuiker
enkele druppels water of citroensap
voor gekleurd glazuur gebruik je voedingskleurstof of natuurlijke kleuring door bijvoorbeeld bietensap, kurkuma, enz
sprinkels naar keuze

frituurolie

Hoe maak je het:
Smelt de boter op een laag vuurtje.
Verwarm de hoeveelheid melk tot deze lauw is.  Voeg hierbij de gist en de suiker toe.  Zeef de bloem bij de melk en meng goed onder elkaar.  Giet de gesmolten boter erbij en breek er de eieren één voor één bij.  Kneed tot een elastisch deeg.

Wrijf een grote kom in met een beetje neutrale olie.  Leg het deeg voorzichtig in de kom en draai een paar keer om.  Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg rijzen op een warme plaats.  Dit duurt ongeveer 1 uur.  De bol moet ongeveer verdubbelen van omvang.

Haal het gerezen deeg uit de kom en druk er de lucht uit.  Rol voorzichtig uit tot ongeveer 1 cm dik.  Maak rondjes met een serveerring.  Maak in het midden ook een gaatje.  Ik vind dat dit het snelste gaat met een kleine fles.  De opening is perfect om het middelste rondje uit te steken.  Dek het deeg opnieuw zeer goed af en laat weer rijzen.  Dit keer een 30-tal minuten.  De donuts moeten weer verdubbelen in omvang.
Verwarm alvast de friteuse op 160°C.

Bak de donuts per 2 in de warme olie.  Draai ze na een paar minuten om met een lepel.  Laat de goudbruine donuts uitlekken op keukenrol.

Wanneer de donuts zijn afgekoeld, kan je ze versieren met glazuur.  Glazuur maak je door enkele lepels bloemsuiker te mengen met een heel klein beetje citroensap of water.  Hierdoor ontstaat een vloeibaar papje.  Voor gekleurd glazuur kan je het water eerst een kleurtje geven door enkele druppels voedingskleurstof toe te voegen.  Je kan ook natuurlijk kleuren door bijvoorbeeld rode bietensap (voor rood), kurkuma (voor geel) enz te gebruiken.

Nog wat sprinkels erop en klaar is je donut.  Tenzij je natuurlijk een eenhoorn wilt maken natuurlijk. 😉

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply