Empanadas

Empanadas

Ibiza telt enorm veel strandjes.  Populaire, grote, drukke stranden, maar ook afgelegen, kleine “cala’s” waar minder toeristen komen.  Soms is de weg ernaar toe enkel te voet via rotsen te bereiken en voel je je eerder een berggeit op slippers 🙂 dan een beach girl, maar wat krijg je er voor terug…  een kleine baai met fenomenale uitzichten, helder blauw water, wit fijn zand … ja, het paradijs bestaat echt en ik weet de weg. Op sommige van die prachtige strandjes zie je (tijdens het toeristenseizoen) regelmatig verkopers van fruitbowls, cocktails en snacks voor je neus verschijnen.  Misschien hou je er niet zo van, maar wanneer er geen strandbar in de onmiddellijke omgeving is, kan het wel handig zijn en is het van hen natuurlijk slim gezien.  Het meisje met haar empanadas gaf me inspiratie om thuis zelf aan de slag te gaan met dit gebakken deeg.  Voor de hartige vulling kan je eindeloos blijven experimenteren.  Met vlees, kaas of liever met groentjes het kan allemaal.  Serveer ze als aperitiefhapje met een dipsausje of met een slaatje als snack.   Ik maakte het deeg en vulde ze met 3 verschillende vullingen: tomaten, mozarella, basilicium met een advocadodipper.  Aardappeltjes met chorizo, artisjok en geitenkaas en kruidig gehakt met curry en appeltjes.
Benieuwd of ik jullie ook kan laten wegdromen van idylische strandjes met heerlijke empanadas.

Wat heb je nodig voor 15-tal empanadas:

Voor het deeg:
390 g witte bloem
theelepel zout
170 g ongezouten, echte boter
1 ei
1 scheutje melk (of water)

1 ei (voor de afwerking)

Voor vulling 1:
2 tomaten
handvol verse basilicum
bolletje mozzarella
grof gemalen zwarte peper
grof zeezout

Voor vulling 2:
4 aardappelen
2 eetlepels zachte geitenkaas
enkele sneetjes pittige chorizo
artisjokharten op olie
grof gemalen zwarte peper

Voor vulling 3:
250 g gemengd gehakt
1 appel
currypoeder
klontje boter

Hoe maak je het:
Maak eerst het deeg zodat het nog een halfuurtje kan rusten voor je het gaat uitrollen.
Weeg de bloem en de zacht geworden boter zorgvuldig af.  Voeg  1 ei toe en een snuifje zout.  Meng de ingrediënten met de hand of met een keukenrobot tot er een kruimelig deeg ontstaat.  Voeg een beetje melk of water toe om een mooi en soepel deeg te krijgen.  Doe dit in delen want de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de soort bloem die je gebruikt.  Leg het deeg in een kom, dek de kom af met plastic folie en laat het een half uurtje rusten.

Maak de vullingen:
Vulling 1:
Snijd de tomaten in blokjes.  Verwijder de zaadjes.  Kruimel er wat mozzarella over.  Meng met fijngehakte verse basilicum, peper en zout.

Vulling 2:
Schil de aardappelen en kook ze gaar en gezouten water.  Meng de gekookte aardappelen met fijn gesneden artisjok en chorizo.  Meng enkele lepels geitenkaas onder de aardappelen om het geheel smeuïg te maken.  Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

Vulling 3:
Bak het gehakt rul in wat boter.  Breng het op smaak met currypoeder.  Schil de appel en verwijder het klokhuis.  Snijd de appel brunoise en laat meebakken met het gehakt.

Verwarm de oven op 200° C.

Verdeel het deeg in 2 delen en rol het met een deegrol uit tot het ongeveer 3 à 5 mm dik is.  Gebruik een serveerring (of klein bord) om er mooie ronde vormpjes uit te snijden.  Leg op elk rondje een lepel vulling in het midden en vouw het flapje dubbel.  Druk de randen goed samen en gebruik een vork om de empanadas af te werken.  Dit geeft een leuk effectje na het bakken.  Klop een eitje los met wat water en bestrijk elke empanada met het losgeklopte eitje.  Dit geeft de mooie goudgele kleur na het bakken.

Leg de empanadas op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze bruin in de voorverwarmde oven.  Dit neemt ongeveer 25 minuten in beslag.

Even laten afkoelen en smullen maar.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply