Skip to content Skip to footer

Erwtensoep

Mie en Place erstensoep

Midden februari is het moment dat ik alle middelen inzet om in laatste rechte lijn naar maart (lees lente) te gaan.  Ik voel zoveel nood aan zon en buiten zijn.  Jij ook?  Voor we weer in de eetbare tuin mogen gaan rommelen, moeten we toch nog even geduldig zijn.
Wachtend op mijn favoriete seizoen maak ik alvast een lijstje van wat we allemaal kunnen doen tegen die wintermoeheid.
Op één staat alvast zoveel mogelijk naar buiten gaan.  Jaja, ik geniet echt van dat eerste zonneke.  Daglicht opzoeken is dan ook de perfecte remedie tegen de winterblues.
Mijn tweede tip is om op tijd naar bed te gaan.  Het klinkt misschien logisch, maar toegeven aan je vermoeidheid en een beetje meer slaap nemen, helpt écht tegen die vermoeidheid.
Als laatste kan je extra letten op je voeding.  Extra vitamine C en D kan je nu wel gebruiken.  Als afsluiter van de winter maak ik alvast nog één keer verse erwtensoep. Voor mij is deze soep het symbool van de winter.  Een gerecht dat perfect kan als maaltijd.  Niet alleen omdat ze zo vullend is, maar ook omdat deze soep een bron is van mineralen, vitamines en vezels.
Net wat we nodig hebben.  Toch?

Wat heb je nodig (voor 1 liter soep):
klontje boter
400 g spliterwten
1 liter groentebouillon
2 uien
verse tijm of gevriesdroogde tijm van Verstegen

Voor erbij:

150 g spekblokjes
1 rookworst
500 g ongesneden wit brood (liefst van een dag oud)
2 eetlepels rode wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Zet de spliterwten onder water en laat ze enkele uren (liefst een nacht) weken.  Spoel de geweekte erwten goed.

Verwarm de oven alvast op 200°C.

Begin met de korstjes.  Ik maak ze altijd op onderstaande manier zodat ze lekker krokant en smaakvol zijn.  Scheur het oude brood in stukjes.  Doe ze in een mengkom met de eetlepels olijfolie, de eetlepels wijnazijn en het snuifje zout.  Meng goed.  Bak de korstjes kort in een pan tot ze gekleurd zijn.  Schud ze uit de pan op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze nog 12 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.  Laat ze afkoelen langs de kant.

Schil de uien en snipper ze in grove stukken.  Stoof de ui in een klontje boter.  Voeg de gespoelde en geweekte erwten toe en blus met de groentebouillon.  Breng de soep aan de kook.  Mix fijn en laat nog even opkoken.
Snijd de worst in schijfjes en voeg ze toe bij de soep.  Bak de spekjes goudbruin.  Laat ze uitlekken op keukenpapier en schep in de soep.  Proef of de erwtensoep nog meer peper en/of zout nodig heeft.  Is de soep te dik?  Voeg dan nog wat extra bouillon toe.

Serveer de erwtensoep met de broodkorstjes.

Laat het smaken en kan je nog wat extra soep gebruiken tot aan de lente dan wil ik je zeker inspireren.  Kijk even hier.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs