Falafel

Falafel

Nee, ik ben geen vegetariër, maar ik maak heel regelmatig en heel bewust lekkere, volwaardige gerechten zonder vlees.  Waarom ik dat doe, kan je lezen in mijn blogartikel over tomaat farci.
Een van mijn lievelings veggiegerecht is falafel.  Deze balletjes uit het Midden-Oosten bestaan uit kikkererwten en lekkere kruiden en zijn werkelijk verslavend lekker.  Wie ooit het geluk heeft gehad om deze snack in Finjan te eten zal nu likkebaardend aan zijn scherm gekluisterd zitten want dan weet je precies waarover ik spreek.  Al mogen mijn falafels er ook best wezen (ahum 😉).  Dit is lekker met looksaus of een korianderdip.  Perfect bij de apéro. Of bak je eigen pittabroodjes en serveer er sla, komkommer, tomaatjes en rode ui bij.  Ik kan je verzekeren dat dit een fastfood maaltijd wordt waar zelfs de fervente vleesliefhebber jaloers op zal zijn!  Wie hoor ik nu nog zeggen dat vegetarisch niet lekker is?

Wat heb je nodig (voor ongeveer 15 balletjes):

500 g gedroogde kikkererwten
verse koriander
verse munt
komijn
1 sjalotje
2 teentjes look
snuifje zout
snuifje chilipeper
snuifje korianderpoeder
eventueel een lepel bloem of kikkererwtenmeel

Hoe maak je het:

Eerste tip: gebruik alleen maar gedroogde kikkererwten.  Doe ze in een grote kom en giet er water bij tot ze ongeveer 2 cm onder staan.  Dek af en laat ze een nacht wellen.  Giet het water af en spoel de kikkererwten onder stromend water.

Mix ze (tip 2: ongekookt) fijn met behulp van een keukenblender.  Doe dit in een paar keer voor het beste resultaat.  Mix ook de koriander, de munt en de look zeer fijn en meng onder het kikkererwtenmengsel.  Kruid met komijnpoeder, chilipeper, korianderpoeder en wat zout.  Dit is natuurlijk naar eigen smaak.

Tijd voor tip 3.  Het mengsel mag niet te droog, maar ook niet te nat zijn.  Voeg (eventueel) lepel per lepel bloem toe.  Dek af en zet het mengsel ongeveer 1 uurtje in de koelkast.

Ondertussen heb je tijd om je sausje te maken en de groentjes klaar te zetten.
Verwarm ook de frituurolie op 180°C.  Kneed balletjes en leg ze naast elkaar op een schotel.  Frituur ze goudbruin in de hete olie.

Mijn laatste tip: ik bak nooit meer dan 4 balletjes tegelijkertijd.  Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer onmiddellijk.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply