Farfalle met zoete ui en foelie

Farfalle met zoete ui en foelie

Kennen jullie foelie al?  Foelie is een zeer aromatisch specerij.  Het is de zaadrok, het omhulsel, van de nootmuskaat. Je kan het gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Het heeft een warm, aromatisch, fijne en subtiele smaak met een krachtige bitterheid.  Gebruik het met mate en voeg het pas toe aan het einde van je bereiding.
Foelie past perfect in deze pasta met veel zoete ui.  De chilipeper zorgt voor wat tegengewicht en de chips van parmezaanse kaas geven dit gerecht crunch.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

4 grote zoete uien
4 dikke wortels
2 stengels selder
1 groene chillipeper
snuifje gemalen foelie
120 ml witte wijn
300 ml groentenbouillion
handje vol kervel
300 g farfalle pasta
peper, zout
olijfolie
200 ml sojaroom culinair (of gewone room)
enkele blaadjes basilicum

Kaas chips:
gemalen parmezaanse kaas (niet te fijn)

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 250°C.  Voorzie een bakplaat van bakpapier of een bakmatje.  Rasp de parmezaanse kaas en leg kleine hoopjes kaas op de bakplaat.  Zorg dat er voldoende afstand is tussen de hoopjes.  Bak de hoopjes kaas enkele minuten in de warme oven tot ze mooi goudkleurig zijn.  Haal de chips uit de oven en laat ze aan de kant afkoelen op wat keukenrol.

Pel de uien en snipper ze in grotere blokjes.  Schil de wortels en snij deze ook in blokjes.   De stengels van selder mogen in fijnere blokjes gesneden worden.  Verwijder de zaadlijsten uit de chillipeper en snipper die in hele fijne stukjes (was nadien je handen en je snijplank).

Doe een beetje olijfolie in een ruime pan en smoor de groeten met de chillipeper.  Blus het geheel met de witte wijn.  Voeg na enkele minuten de groentenbouillon toe en laat zacht pruttelen tot de groeten beetgaar zijn.

Kook ondertussen de farfalle pasta gaar in ruim kokend water met wat zout.

Voeg de sojaroom toe aan de groeten en breng op smaak met de foelie, de kervel, een snuifje peper en eventueel wat zout.  Laat de saus wat indikken.

Giet de pasta af en meng deze met de saus.  Serveer met wat verse basilicum en enkele chips van parmezaan.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply