Skip to content Skip to footer

Feest op tafel: zo doe je dat

Nog nooit was het binnen gezellig maken zo belangrijk als nu.  Samen met de liefste mensen de feestdagen doorbrengen is een unieke kans om je tafeldecoratie “on top” te maken. Ik heb een zwak voor een uitgebalanceerde tafel en daarom ging ik met Ixina aan de slag om onze tafel alvast party proof te maken.  Al onze trips & tricks deel ik graag met jullie want een magische tafel mag natuurlijk niet ontbreken wanneer jij je best hebt gedaan om lekker te koken.

Begin bij het bepalen van een kleurenpalet.  Kies iets waar jij je goed bij voelt.  Alles wat uit het hart komt is mooi.  Dus of je nu voor klassiek rood, minimalistisch wit of trendy groen kiest.  Het kan allemaal.  Beperk je wel tot een drietal kleuren, aangepast aan je interieur.  Dit brengt rust en is super aantrekkelijk.

Mie en Place tafeldecoratie

Beslis dan of je met een tafellaken of met lopers gaat werken.  Ze beschermen je tafel.  Omdat wij een houten tafel hebben waar ik best trots op ben, gebruik ik lopers en een onderbord.  Onderborden zijn de grootste borden op de tafel.  Op een tafel met een tafellaken zijn houten onderborden prachtig.  Ik kies voor een onderbord in mat goud.  Ze passen mooi bij ons groen thema.  Zet de borden recht voor de stoelen en een beetje van de rand.
Gebruik je meer borden, stapel ze dan van groot naar klein.  Verwarm eventueel het bord voor het hoofdgerecht op in de oven.  Hierdoor zal je maaltijd langer warm blijven.

Mie en Place tafeldecoratie

Leg je bestek zoals het hoort op de tafel.  Vorken liggen links van je bord en messen (met de snijkant naar binnen)  rechts.  Ook een lepel (bijvoorbeeld voor soep) leg je rechts van het bord.  Rangschik het bestek op de juiste manier.  Het bestek dat je eerst nodig hebt, ligt aan de buitenzijde. Lepels voor het voorgerecht of nagerecht kunnen eventueel boven het bord liggen.  Wij hebben een mega lange, smalle tafel.  Ik serveer het bestek voor het nagerecht daarom mee op het laatste bordje.  Je snapt wel waarom hé?

Mie en Place tafeldecoratie

Tip van Ixina: gebruik je onderzetters (voor je glazen) stem ze dan af op je onderborden, zo zorg je voor visuele harmonie en ziet je tafel er natuurlijk en elegant uit.
Voor de juiste plaats voor de glazen begin je weer van links naar rechts.  Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer.  Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas. Natuurlijk hoef je het niet altijd zo stijf te doen.

Mie en Place tafeldecoratie

Naast je mooiste servies en bestek zorgt een natuurlijk element voor natuurschoon en warmte.  Kies uit bloemen, droogbloemen of mooie takken.  De dennentakken die op onze tafel liggen zorgen voor een extra link met Kerstmis.
Combineer met nog wat extra tafelversiering zoals kaarsen, DIY deco of kerstballen.  Plaats je decoratie op verschillende plaatsen en hoogtes.  Steek je kaarsen wel pas op het laatste moment aan en hou het veilig.
Dit deeltje van het decoreren van je tafel kan gevaarlijk zijn.  Soms heb je de neiging om teveel versiering te voorzien.  Zorg er dus voor dat de focus blijft liggen op dat ene show focus element.

Mie en Place tafeldecoratie

Hopelijk helpen deze stijlvolle ideetjes je op weg?  Vergeet niet om jouw tafel te delen met me. Ik kijk er alvast naar uit.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,