Skip to content Skip to footer

Focaccia met rozemarijn en zeezout

Mie en Place foccacia met rozemarijn en zeezout

Wat Ingeborg al lang wist 😉 en waar tegenwoordig heel veel rond te lezen valt, is dankbaar zijn.  Het lijkt wel het nieuwe dingetje of gaan we eindelijk gewoon terug naar de essentie?  Wanneer voel jij je dankbaar?  Ik voel me vaak dankbaar voor duizend kleine dingen.  Kleine dingen die me een intens gevoel van geluk bezorgen.  Dansen in de keuken, de vogels horen fluiten, Camille die haar hand af en toe nog eens in de mijne duwt tijdens het wandelen of een avocado die perfect blijkt te zijn tijdens het snijden.  Er zijn eigenlijk oneindig geluksmomentjes in een dag, de kunst is om ze te zien.  Mij brengt het niet alleen rust, het lijkt ook magisch te werken want hoe meer ik mijn dankbaarheid uitspreekt (al is het maar tegen mezelf), hoe meer ik dingen zie om dankbaar over te zijn.   Een vicieuze cirkel waar je wél wil inzitten dus … Enfin ik was over al die dingen aan het nadenken (aja … denken hé) terwijl ik mijn deeg voor een focaccia met rozemarijn en zeezout aan het kneden was.  Misschien proeft het broodje zo lekker omdat ik er al mijn dankbaarheid in gestopt heb? Wie weet?
Wil je liever een andere vulling dan dankbaarheid dan kan je kiezen voor waterkerspesto, olijfjes en salami.
Wat ik ook vaak doe is een vulling van gerookte en gesneden bacon, zongedroogde tomaatjes en fijn gesnipperde salie tussen 2 delen deeg stoppen.  Een heerlijk kookideetje van de meter van Camille ♥
In dit recept hou ik het traditioneel … focaccia met rozemarijn en zeezout.

Wat heb je nodig voor 2 kleine ronde broodjes:

500 g bloem voor wit brood of 500 g tarwebloem
snuif zout
snuif peper
7 eetlepels olijfolie
1 eetlepel suiker
25 g verse gist
310 ml lauw water

Topping:
grof zeezout
verse rozemarijn

Hoe maak je het:

Begin met de verse gist te activeren.  Hiervoor verbrokkel je de gist in 310 ml lauw water.  Voeg 1 lepel suiker toe en laat vervolgens ongeveer een 10-tal minuten staan.  Wanneer de verse gist gezond is zullen er tegen die tijd bubbels op de vloeistof zien verschijnen.
Schrikt het gebruiken van verse gist je een beetje af dan kan je ook instant gist gebruiken.  Volg hiervoor mijn recept dat je hier kan vinden.
Zeef de bloem en voeg de geactiveerde gist en de lepels olijfolie toe.  Meng het deeg goed met de handen en voeg na een 10-tal minuten peper en zout toe.  Kneed vervolgens verder tot je een elastische en soepel deeg hebt.  Bol het deeg op.
Vet een kom in met wat olijfolie.  Leg hierin het deeg en draai het een paar keer om zodat het langs alle kanten bedekt is met olijfolie.  Dek de kom af een schone, natte theedoek en laat het deeg op een warme plaats rusten.  Het deeg moet in volume verdubbelen.  Dit duurt ongeveer 1 uur.  Ik zet het deeg in de oven die ongeveer 30°C is (zeker niet hoger!).
Stort na de eerste rijs het deeg uit op een schoon werkvlak.  Druk de lucht eruit.  Verdeel in 2 delen en bol elk deel op.  Druk het een beetje plat en laat het opnieuw rijzen voor ongeveer 45 minuten. 
Verwarm de oven op 200°C. 
Druk met je vingertoppen kleine kuiltjes in het deeg.  Bestrooi de broodjes met grof zeezout en takjes verse rozemarijn.
Bak de focaccia’s in ongeveer 30 minuten gaar in de oven en besprenkel met olijfolie vlak voor het serveren.
Dankbaar voor dit heerlijk Italiaans broodje op mijn plank.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,