Focaccia

Focaccia

Wanneer de kerstboomversiering mooi terug zijn plaats op zolder gekregen heeft, hunker ik elk jaar opnieuw naar ander licht dan de kerstboomlampjes.  Het licht dat ons warmte geeft, een goed gevoel en hopen energie. Juist ja, zonlicht!  Voor iemand zoals ik, die vanaf oktober al begint af te tellen naar de volgende zomer is het afbreken van de kerstboom hét signaal dat de lente in aantocht is 😊 Misschien ben ik weer te optimistisch? Of is het gemis aan zonlicht tijdens de donkere wintermaanden zo groot voor mij dat het tekort aan vitamine D zijn piek begint te bereiken en dit dieptepunt gepaard gaat met het ontbreken van een realistisch tijdsbesef?  Want ik geef toe, als ik in mijn agenda kijk, is het inderdaad nog wel even wachten op 21 maart.  Dan toch maar zelf kleur geven aan de donkere dagen?  Natuurlijk, en ik doe dat het liefst met lekkere gerechtjes en veel frisse kleurtjes. Wat dacht je van een overheerlijke zuiderse en zelf gebakken focaccia met een kleurrijke smaakvolle topping die je meteen doet wegdromen naar zonnige dagen?  Dit kleurrijk lunchideetje laat mijn winterblues alvast als sneeuw voor de zon verdwijnen en hopelijk heeft het dit effect ook op jou?

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Focaccia:
500 g tarwebloem voor brood
7 g droge gist
300 ml lauwwarm water
10 g zout
enkele takjes verse rozemarijn
1 bolletje look
1 eetlepel grof zout
olijfolie om te besprenkelen

Topping:
enkele blaadjes waterkers
enkele olijfjes
tomaten in verschillende kleuren en afmetingen
Italiaanse ham of salami
Parmezaanse kaas

Waterkerspesto:
1 bosje waterkers
50 g walnoten
100 ml notenolie of olijfolie
enkele druppels citroensap
25 g Parmezaanse kaas
grof zout
peper

Hoe maak je het:

Weeg de ingrediënten voor het bakken van focaccia zorgvuldig af.  Neem een schone, grote mengkom en zeef hierin de juiste hoeveelheid bloem.  Bij de bloem mag je de hoeveelheid gist toevoegen.  Omdat ik met instantgist werk, hoef ik de gist niet eerst op te lossen in lauwwarm water.  Pas wel op met zout.  Dit mag niet rechtstreeks in contact komen met de gist, want dat doet de werking van de gist teniet.  Maak in het midden een kuiltje en giet hier het lauwwarme water in.

Dan is het spierballentijd.  Kneed het deeg flink met je handen zodat het elastisch wordt.  Voeg na een 5-tal minuten het zout toe.  Bol het deeg op.
Vet een kom in met wat olijfolie.  Leg hierin het deeg en draai het een paar keer om zodat het langs alle kanten bedekt is met olijfolie.  Dek de kom af een schone, natte theedoek en laat het deeg op een warme plaats rusten.  Het deeg moet in volume verdubbelen.  Dit duurt ongeveer 1 uur.
Stort na de eerste rijs het deeg uit op een schoon werkvlak.  Druk de lucht eruit.  Rol het deeg uit met een deegrol tot een vierkante lap.  Leg het deeg op een bakplaat en dek het af met plastic folie.  Laat het een tweede keer rijzen voor ongeveer 45 minuten.

Verwarm de oven alvast op 240 °C.
Besprenkel het gerezen deeg met wat olijfolie en druk kuiltjes met je vingers.  Strooi er grof zout over en verdeel wat verse takjes rozemarijn en geplette teentjes look over de focaccia.  Bak het goudbruin in de warme oven.  Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag.  Laat het gebakken brood even afkoelen.

Topping:
Natuurlijk kan je vers gebakken focaccia zo eten of met bijvoorbeeld ragout, maar met een lekkere topping, maak je er een fantastische lunch van.  Ik weet dat jullie allicht zelf oneindig veel variaties kunnen bedenken om je huisgebakken focaccia af te werken.     Daarom deel ik mijn favoriet van het moment.  Een zalige waterkerspesto met ovengedroogde tomaatjes, Parmezaanse schilfers, olijfjes en Italiaanse ham of salami.  Wat denk je?

Terwijl het deeg de tijd krijgt om te rijzen, maak ik de ovengebakken tomaatjes en de waterkerspesto.
Verwarm de oven op 200 °C.  Leg de tomaten in een ovenschaaltje en besprenkel ze met olijfolie.  Kruid met peper en zout en leg een teentje geplette look in het schaaltje.  Zet het schaaltje in de voorverwarmde oven.  De tomaten mogen in de oven tot ze barsten.  Zorg er wel voor dat ze niet te donker worden want dan smaken ze bitter.  Laat ze afkoelen aan de kant.

Mix met een blender de walnoten, waterkers en Parmezaanse kaas tot een pesto.  Breng op smaak met de notenolie, peper, zout en wat citroensap.

Snijd de focaccia in stukken en beleg elk stuk met een lepel pesto, Italiaanse ham of salami.  Schijfjes olijf, halve zongedroogde tomaatjes en enkele takjes waterkers maken het geheel af.  Ik eindig met wat extra Parmezaanse schilfers.

Dit is heerlijk genieten! Niet?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply