Skip to content Skip to footer

Ra ra ra wat vind ik zo leuk? … Het is super gezellig, je doet het met een aantal leuke mensen samen … een mooie gedekte tafel is ook een must en je kan het elke dag doen en niet alleen op een feestdag.  Nou ja, elke dag is misschien wat overdreven!  Weet je het al?  Het is … fondue!  Niets zo heerlijk om samen met ‘framily’ rond de fonduepan te zitten.  Misschien wel een ideetje voor Pasen want wie heeft ooit gezegd dat je het fonduestel enkel met de feestdagen uit de kast mag halen?
Hier zijn alvast mijn tips om van fonduen een feest te maken en beginnen doe je natuurlijk met een aantal belangrijke dingen: het fonduestel, de olie, het vlees en natuurlijk de bijgerechtjes.

Ik testte het trendy fonduestel van Princess uit en het voldoet helemaal aan mijn eisen:
✔het is een veilig toestel, elektrisch, met een afneembare thermostaat

✔je kan ook kaas-, chocolade- en bouillonfondue doen met hetzelfde toestel.

✔het is handig dat je met veel mensen lekkere fondue kan eten.  Met dit stel kan je tot 8 hongerige magen vullen

✔het is makkelijk in onderhoud is (lees: vaatwasserbestendig onderdelen)

✔het mooie design met bamboe onderstel past heel mooi op mijn tafel

Stap 2: de juiste fondue olie.  Kies voor een neutrale olie (zoals arachideolie, druivenpitolie of zonnebloemolie) die tot hoge temperaturen mag verhit worden. Vul het fonduestel zoals aangegeven op het toestel.  Mijn tip om te controleren of de olie de juiste temperatuur heeft: gebruik een stukje brood.  Dompel het brood in de olie en wanneer de olie bruist is de temperatuur perfect.

Voor fonduevlees heb je veel keuze: kip, lamsvlees, rundvlees, biefstuk, gehaktballetjes enz … Belangrijk is dat de stukjes vlees klein genoeg zijn zodat ze makkelijk en sappig kunnen garen in de olie.  Je slager kan je helpen om het juiste vlees en de goede hoeveelheid te kiezen.  Reken op ongeveer 200 g per volwassene.  Hou het veilig en voorzie aparte bordjes en vorkjes voor het rauwe vlees.  Wist je dat je ook veggie kan voorzien voor je fonduefeestje?  Wat dacht je van falafelballetjes, tofublokjes of veggieballetjes?  Mmm …

De bijgerechtjes vind ik natuurlijk minstens zo belangrijk dan al de rest of wat had je gedacht!  In principe kan je allerlei slaatjes zoals aardappelsalade met dille , artisjoksalade met doperwten, lentepilav enz voorzien.  Of wat dacht je van deze heerlijke asperge caprese salade. Check mijn receptje onderaan even.  Brood en sausjes mogen natuurlijk niet ontbreken.

Zin gekregen in fondue?  Het vraagt een beetje werk vooraf, maar met een goede “Mie(se) en place” kan je eenmaal aan tafel lekker samen genieten. 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 bussel kleine groene asperges
150 g kleine mozzarella bolletjes
200 g tomaten in verschillende kleuren
handvol verse basilicum
3 eetlepels lekkere olijfolie
ongeveer 1 eetlepel citroen en zeste van citroen
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Schil de groene asperges (indien nodig) en verwijder het harde gedeelte onderaan.  Blancheer ze kort in licht gezouten water.  Verfris onder koud stromend water en laat uitlekken. 
Spoel de tomaten en halveer ze. 
Maak de vinaigrette van de olijfolie en het citroensap.  Kruid met peper en zout en wat zeste van citroen.
Schik de asperges, tomaatjes en mozzarellabolletjes in een kom. Snipper wat basilicum en strooi over de salade. Giet vlak voor het opdienen de vinaigrette over dit heerlijk bijgerechtje.

Smakelijk en geniet aan tafel.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,