Enkele weken geleden blesseerde ik mijn kuit en mocht ik een paar dagen niets anders doen dan rusten. Wat een hel! Verplicht in de zetel werkt dus helemaal niet voor mij en wat nog erger was … ik kon niet koken! Help 😉 De rollen werden hier thuis voor één keertje omgedraaid. Nick ging naar de winkel en kreeg de ongelooflijke eer om in mijn keuken aan de slag te gaan 😊 Hij riep nog lief: “Wat breng ik voor jou mee?” Waarop ik riep: “Fruit, veel fruit”. Ik bedoelde natuurlijk veel verschillende soorten fruit. Het leek logisch voor mij. Ik hou toch van afwisseling. Wat ik niet merkte was dat Nick “veel fruit” op zijn lijst schreef en ik dus een uurtje later de trotse eigenaar van een fruitwinkel was 😊. Na een weekje ging ik dan maar aan de slag met een berg abrikozen en omdat mijn Nick zo goed voor mij gezorgd had, werd het zijn lievelingstaart: frangipanetaart met abrikozen … véél abrikozen.
Ben je net als Nick dol op frangipanetaart dan is deze versie met vijgen misschien ook wel je ding.
Wat heb je nodig voor 1 taart:
Abrikozenconfituur:
1 kg abrikozen (zonder pit)
500 g confituursuiker (versie 500 g suiker op 1 kg fruit)
sap van 1 bio citroen
Taart – frangipanetaart met abrikozen
1 vel bladerdeeg (op kamertemperatuur)
125 g zachte boter
125 g bloemsuiker
125 g amandelpoeder
citroenzeste van een halve bio citroen
amandelextract
2 eieren
40 g bloem
5 abrikozen
Hoe maak je het:
Maak de confituur een dag op voorhand zodat deze kan afkoelen. Je kan natuurlijk ook abrikozenconfituur van de winkel gebruiken.
Spoel de abrikozen, ontpit ze en snijd ze in niet te kleine stukjes. Breng de stukjes samen met ongeveer 2 cm water aan de kook in een ruime kookpot. Gebruik een dunschiller om de zeste van een halve citroen te verzamelen. Zet de zeste opzij voor straks. Pers de citroen en voeg het sap bij de abrikozen. Nu mag ook de suiker erbij. Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren tot de confituur de juiste dikte heeft. Schep eventueel het schuim weg. Wil je weten of je confituur dik genoeg is? Schep een lepeltje abrikozenconfituur op een koud bordje. Hou het bordje schuin, wanneer de confituur niet meer loopt, maar stolt, is die klaar. Schep de confituur in schone potjes, sluit ze goed en draai ze om zodat ze kunnen afkoelen.
Verwarm je oven op 180°C.
Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is. Vet de taartvorm in met een heel klein beetje boter, een keukenborsteltje is daarbij handig. Bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan. Verwijder overhangende stukjes deeg. Dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen. Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt. Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast. Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Zo zal je taart minder rijzen tijdens het bakken. Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling. Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.
Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling. De bodem mag niet meer glanzen. Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant. Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C.
Nu maken we de vulling voor de taart. Klop de zacht geworden boter luchtig. Roer de bloemsuiker, het amandelpoeder, het citroensap en het amandelextract door de boter. Voeg de eieren toe en eindig met de gezeefde bloem. Roer goed.
Vul de taart met een laagje abrikozenconfituur op de bodem. Schep vervolgens de frangipanevulling in de taart en eindig met halve abrikozen. Schik ze met de bolle kant naar boven.
Bak de fangipanetaart met abrikozen af in de warme oven. Dit duurt ongeveer een half uurtje.
Smullen maar van deze frangipanetaart met abrikozen !
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
