Frangipanetaart met vijgenconfituur

Frangipanetaart met vijgenconfituur

Voor mij zijn het altijd de kleine dingen die mij intens gelukkig maken.  Ik kan echt genieten van de eerste zonnestralen, een vlinder in de tuin, een welgemeende knuffel, een onverwacht mooi bericht, een lieve lach of eens iets kleins doen voor iemand anders.  Zo iets recht uit het hart, daar hou ik van.  Deze frangipanetaart met vijgenconfituur ontstond op een koude zondagochtend toen ik plots een heerlijk potje zelfgemaakte vijgenconfituur zag staan en ik weer heel snel ging associëren: vijgen, amandel, frangipanetaart met vijgenconfituur … en toen bedacht ik me dat ik weer iemand heel gelukkig kon maken met mijn baksel.  Want yes, mijn liefste man houdt van mij en van frangipannekes en al zeker wanneer het met een Mie en Place-twist is. Al hoop ik stiekem dat hij meer van mij houdt.

Wat heb je nodig:
Voor de vijgenconfituur:
400 g verse, rijpe vijgen
sap van 2 sinaasappels
zeste van 1 sinaasappel
200 g confituursuiker (versie: 1 kg voor 2 kg fruit)

Voor de taart (naar een recept van Sofie Dumont):
1 vel bladerdeeg
200 g boter (zacht geworden)
200 g poedersuiker
200 g amandelpoeder
200 g bloem
3 eieren
beetje amandelextract

Hoe maak je het:
De vijgenconfituur maak je best wanneer de vijgen op hun hoogtepunt zijn en dus het vijgenseizoen is.  Gebruik enkel de vijgen die heerlijk naar vijg ruiken want hiervan ben je zeker dat ze rijp zijn.
Spoel de vijgen en snijd ze in kleine stukjes.  Doe de stukjes samen met het sinaasappelsap en de zeste van sinaasappel in een kookpot. Zet een deksel op je pot en laat 5 minuten koken.  Mix fijn en voeg de confituursuiker toe.  Laat het geheel enkele minuten doorkoken tot de confituur stolt.  Check of de confituur goed zal stollen bij het afkoelen.  Neem hiervoor een bordje.  Doe er een koffielepeltje confituur op.  Tel tot 30 (ja echt) en houd het bordje schuin.  Loopt de confituur niet van je bord?  Perfect dan!  Snel schone potjes vullen met dit heerlijk confituurtje en omgekeerd laten afkoelen.

Verwarm de oven op 190°C.
Boter een taartvorm in en bestuif met bloem.  Leg een vel bladerdeeg in de vorm en druk de randen goed aan.  Prik met een vork in de bodem van de taart.  Leg vervolgens een vel bakpapier op het deeg en strooi hierin bakparels of zoals ik altijd doe, gedroogde bonen.    Bak de taart nu met de steunvulling, het zogenaamde blind bakken, in de warme oven voor ongeveer 20 minuten.

Maak ondertussen je vulling.  Hiervoor weeg je alles zorgvuldig af.  Meng de zacht geworden boter met de poedersuiker en het amandelpoeder.  Meng hieronder de eieren, de bloem en een scheutje amandelextract.

Haal het bladerdeeg uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier.  Smeer een goede laag vijgenconfituur op de bodem van je taart.  Schep vervolgens de vulling op de confituur.  Bak de taart in ongeveer 25 minuten in de warme oven.  Controleer even of de taart goed gebakken is door te prikken.  Als er geen beslag aan je prikker blijft hangen dan is je taart klaar.

Laat even afkoelen, ontvorm de taart en strooi er nog vlug wat poedersuiker over voor je er iemand gelukkig mee gaat maken.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply