Fricassee

Fricassee

Fricassee … ik heb het mijn bommaatje heel veel zien klaarmaken.  Ze maakte het met zoveel liefde klaar dat ik er als kind dol op was.  Wanneer ik nu de ogen van mijn dochter zie stralen wanneer ze voor haar bordje fricassee zit, dan brengt me dit onmiddellijk terug naar die fantastische tijd bij mijn bomma in de keuken.  Speciaal voor de persoon die me de liefde voor koken doorgaf en voor mijn dochter die me elke keer vraagt wanneer we dit stoofpotje eten: “Mama, staat dit recept al in mijn kookboekje?”  Het recept voor fricassee.

Wat heb je nodig:
600 g kalfsvlees in stukjes
250 g kalfsgehakt
250 g champignons
ongeveer 250 ml kalfsbouillon
peper
zout
nootmuskaat
verse tijm
laurier
boter
1 eetlepel bloem
1 ei
3 eetlepels paneermeel
citroensap

Hoe maak je het:
Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in partjes.  Smelt boter in een ruime stoofpot op een matig vuur.  Bak de paddenstoelen in de boter tot ze licht gekleurd zijn.  Sprenkel er wat citroensap over en roer regelmatig.  Neem ze uit de pot en zet opzij.

Kruid de stukjes vlees met peper en zout.  Voeg eventueel nog een extra klontje boter toe en doe het vlees in de pot waarin de paddenstoelen bakten.  Laat het vlees kleuren aan elke kant.  Draai regelmatig om.  Strooi de bloem over het vlees en laat dit even meestoven.  Blus het geheel  met de kalfsbouillon tot het vlees onder staat.  Zet het vuur lager.  Voeg verse tijm  en laurier toe (maak de kruiden eventueel aan elkaar vast met keukentouw).  Zet een deksel op de pot en laat het zachtjes stoven.  Controleer regelmatig of je eventueel meer bouillon moet bijschenken.  Wanneer de stukjes vlees mals en gaar zijn, voeg je de champignons bij de stoverij.  Haal de kruiden uit het gerecht.

Kruid het gehakt met peper, zout en nootmuskaat.  Voeg een ei en paneermeel toe.  Meng alles goed door elkaar en rol er balletjes van.  Kook de balletjes in een ruime pot met water.  Ik kook de balletjes graag apart zodat er minder vet in mijn gerecht komt.  Voeg de balletjes bij het vlees.
Werk de stoverij af met een beetje room.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply