Skip to content Skip to footer

Frietjes, je kan ze op elke hoek van de straat bestellen en we eten ze volgens de statistieken het liefst op vrijdag of zondag. Maar wist je dat je zelf de lekkerste frietjes kan bakken?  In een kartonnen bakje, een puntzak of op een bordje, het maakt niet uit.  Als echte Belg weet je dat ze gewoon het lekkerste smaken wanneer je ze zelf maakt en je ze gezellig samen kan eten.

Goede frietjes heb je wanneer je ze al kan ruiken nog lang voor ze je hebt afgebakken.    Mijn bomma bakte haar frietjes ook zelf en ze zorgde altijd voor een extra portie “eerste bak”. Waarschijnlijk omdat ik altijd kwam helpen en natuurlijk ook wou proeven.  Het is op die momenten dat ik geleerd heb hoe frietjes “moeten” proeven en dit helpt me nu om zelf de perfecte frietjes te bakken (al zeg ik het zelf).

Als wij ooit oma en opa worden (nog even wachten hé Camille) dan denk ik dat wij snel “oma en opa frietje” gaan worden.  We eten het niet veel, maar wanneer we ze zelf bakken dan smaken ze heerlijk, zeker met de frietjes kruiden van Verstegen en zelfgemaakte mayonaise erbij.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

800 g bloemige aardappels (Bintje)
verse frituurolie
kruiden voor frietjes van Verstegen

Hoe maak je het:

Verwarm het frituurvet op 150 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes.  Probeer ze allemaal in ongeveer dezelfde grootte te snijden en zeker niet te dun.  Spoel de gesneden frietjes en dep ze goed droog.  Bak ze een eerste keer voor in het frituurvet dat op temperatuur is.  Doe dit in kleine porties en probeer ze niet te veel op te schudden.
Laat ze afkoelen in een bakje waarin je keukenrol legt.

 

 

Verhoog de temperatuur van je frituurolie tot 180°C.
Bak de afgekoelde frietjes nu af in porties.  Nu mag je wel schudden met het mandje.  Wacht tot de frietjes gaan zingen. Je hoort het wanneer ze knapperig en goudbruin gebakken zijn.  Schep ze opnieuw in een bakje met keukenrol en schud ze flink op.  Strooi een beetje kruiden op je frietjes alvorens ze te serveren.

 

 

Graag homemade mayonaise bij je frietjes?  Het recept vind je hier.

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.