Frietjes van pastinaak en zoete aardappel

Frietjes van pastinaak en zoete aardappel

Een heerlijk geurend pakje frietjes van de frituur of zelfgebakken friet volgens de regels van de kunst met heerlijk homemade bereide mayonaise.  Wie houdt hier nu niet van?  Natuurlijk is dit niet voor elke dag, maar af en toe kan dit zo smaken.  Ja, ik ben een echte trotse Belg, maar ik ben ook dol op variatie en daarom smaken frietjes van pastinaak en zoete aardappel me ook wel eens.  Ik serveer deze heerlijke snack met vers bereide maïs en een fantastische aioli van avocado.  Dit is voor mij het perfect vrijdagavond eten.  Makkelijk, snel te bereiden, maar toch gezond.  Extra gezellig wordt het wanneer je dit gerechtje serveert in een grote schaal.  Fingerfood om te delen met mijn lieve gezin.  Hier wordt ik blij van en zij ook.  Laat het weekend maar beginnen.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de frietjes:
2 pastinaak
2 zoete aardappels
snuifje paprikapoeder
snuifje zout
enkele lepels kokosolie (je kan ook olijfolie gebruiken)

Voor de maïs:
1 suikermaïskolf
eventueel een klontje boter
snuifje zout

Voor de afwerking:
rode ui
koriander

Voor de avocado aioli:
1 avocado
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
400 ml zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels lauw water
witte peper
grof zout
2 teentjes look

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 220°C.
Schil de pastinaak en snijd in dikke frietjes.
Was de zoete aardappels (schillen hoeft niet).  Snijd ook in dikke frietjes en spoel ze grondig af.  Dep de frietjes droog met een schone keukendoek.

Smelt enkele lepels kokosolie in een klein pannetje op een laag vuur.
Neem een grote mengkom waarin je de pastinaakfrietjes en de zoete aardappelfrietjes mengt met de gesmolten kokosolie.  Kruid het geheel met een beetje zout en paprikapoeder.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.  Verdeel de frietjes over bakplaat en laat de frietjes bakken in de oven voor ongeveer 20 minuten.  Schep na 10 minuten de frietjes om.

Maak ondertussen de mais schoon.  Haal hiervoor de schutbladeren van de kolf en verwijder ook de zijdeachtige witte draden.  Gebruik een scherp mes om het kontje weg te snijden.  Spoel de mais af.  Breng in een ruime kookpot water aan de kook.  Kook de maiskolf gaar in het water.  Dit duurt ongeveer een 10-tal minuten, wanneer je de korrels van de kolf kan halen, zit het werkje er alweer op.  Snijd met een mes de korrels van de kolf en meng ze en klein klontje boter en een snuifje zout.

Voor de dipsaus vertrek je van een gewone mayonaise.  Volg hiervoor mijn recept.  Halveer de rijpe avocado en verwijder de pit.  Lepel het vruchtvlees uit de schil en doe dit in een blender of keukenmachine.  Mix fijn samen met de teentjes look en enkele lepels vers gemaakte mayonaise.  Proef of de dipsaus nog extra citroensap, peper of zout nodig heeft.

Serveer de frietjes met de lekkere mais, enkele ringetjes rode ui en verse koriander.  Geef er de dipsaus bij.

Njammie!

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply