Gazpacho

Gazpacho

De lekkerste gazpacho die ik ooit gegeten heb, was die in Ibiza.  Alleen daarvoor zou ik al meteen terug op vakantie willen.  Een koude soep van groenten en kruiden die bomvol vitaminen zit en vol van smaak is.  Het bewijs dat je met weinig ingrediënten en op een simpele manier fantastisch kan koken.

Gazpacho is heerlijk verfrissend onder de brandende Spaanse zon.  Een dorstlessende soep die je voorziet van het nodige zout.  Gelukkig hoef je niet te wachten op een hittegolf in België om deze soep te kunnen eten.  Hier kan het perfect als voorgerecht en wedden dat je stiekem zoals mij, deze gazpacho ook als tussendoortje gaat drinken?

Bij het bereiden van deze soep gebruik je geen bouillon.  Het is dus belangrijk dat je gaat voor smaakvolle kwaliteitsgroenten en dat je inzet op kruiding.  Ik werk mijn versie van gazpacho af met Sal de Ibiza.  Een product van 100% zeezout van de hoogst mogelijke kwaliteit geoogst in het natuurgebied “Parc Natural de ses Salines d’Eivissa.  Je kan het zout in heel Ibiza kopen of hier bij ons bij enkele betere delicatessenwinkels zoals Witzwartdeli in Antwerpen.

Wat heb je nodig voor ongeveer 1.5 liter gazpacho:
1 kilo lekkere, smaakvolle tomaten
3 stengels bleekselder
300 gram vruchtvlees van watermeloen
50 gram wit brood (zonder korsten)
1 kleine ui
2 teentjes look
enkele lepeltjes tomatenconcentraat
handvol verse basilicum
150 ml lekkere olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
verse, zwart gemalen peper
Sal de Ibiza
feta voor de afwerking (je kan ook broodkorstjes kiezen)

Hoe maak je het:
Was de tomaten en verwijder de kroontjes.  Maak met een mes een kruisje in elke top van de tomaten.  Dompel ze onder in kokend water voor ongeveer 15 tellen.  Spoel ze af onder koud stromend water.  Nu kan je makkelijk het vel verwijderen. Snijd elke tomaat in grove stukken en doe in de blender.
Snijd de watermeloen in stukken en verwijder de pitten.
Was de selderstengels zorgvuldig en snijd in stukjes.  Pel de ui en snipper in grove stukken.
Voeg de stukken watermeloen, de selderstukjes, ui, look, basilicum en het brood bij de tomaten en mix tot je een gladde soep krijgt.
Voeg de olijfolie en enkele lepeltjes tomatenconcentraat toe. Proef en kruid met tamelijk veel zwarte peper en Sal de Ibiza.  Voeg eventueel een beetje rode wijnazijn toe voor de perfecte zuur/zout/zoet balans te krijgen.
Zet de soep in de koelkast.  Serveer de gazpacho ijskoud, met een beetje feta on top.
Buen provecho.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply