Gebakken brood met infuus van rabarber en fruit

Gebakken brood met infuus van rabarber en fruit

Met wentelteefjes kan je ieder kind gelukkig maken op een zondagochtend, maar ik wil dit lekkere ontbijtje pimpen tot een “super de luxe” versie.  Ik serveer gebakken brood met infuus van rabarber en fruit.
Ik ga voor het fruit van het seizoen: rabarber en kies er nog wat aardbeien bij.  Die twee matchen zo goed samen.

Voor het brood kies ik een vast wit brood, ongesneden en liefst van een dag oud.  Ik vervang in het simpele basisrecept de traditionele melk door amandelmelk en voeg nog een geheim ingrediënt toe bij het beslag.  Het amandel- extract en de amandelschilfers geven een extraatje aan het gebakken brood.

Bij zo’n zoet broodje past het zure van rabarber.  Ik maak een infuus met heel veel smaak.  Rabarber, citroengras, vanille en gember zorgen ervoor dat dit een ware smaakbom wordt.  Heb je nog wat rabarbersoep over.  Bewaar dit dan goed afgesloten in de frigo.  Je kan het nog gebruiken bij een dessert.  Dit smaakt heerlijk met een bolletje ijs of panna cotta.
Wedden dat je met dit ontbijtje niet alleen de kindjes blij maakt?

Wat heb je nodig voor 4 ontbijtjes:

Voor het brood:
klein ongesneden wit brood (kies een compact kwaliteitsbrood)
3 eieren
210 ml amandelmelk (70 ml per ei)
enkele druppels amandel- extract
zakje vanille suiker of 1 lepel suiker
1 eetlepel kokosolie (of neutrale olie)
amandelschilfers

Voor het infuus van rabarber:
3 rabarberstengels (ongeveer 500 g)
½ citroen
1 stengel citroengras
100 g suiker
10 dl water
3 cm verse gember
1 vanillestokje

aardbeien
munt

Hoe maak je het:

Maak eerst het infuus van rabarber.  Schil hiervoor de stelen en verwijder de uiteindes.  Snijd de stengels in kleine stukjes (houd 1 steel over voor later).  Breng de stengels met het water aan rustig de kook en breng het water op smaak met het citroensap van een halve citroen.  Je mag de uitgeknepen citroen toevoegen aan het water.  Voeg ook de gekneusde stengel citroengras toe en de suiker.  Snijd de vanillestok open en schraap met de punt van je mes de zaadjes los.  Voeg de zaadjes en de lege peul bij het water.  Schil de gember en voeg toe bij het infuus.  Laat dit geheel eventjes pruttelen en proef of je tevreden bent van de smaak.  Giet het infuus door een puntzeef en druk goed aan zodat je al het vocht kan opvangen.
Snijd de overgebleven stengel in stukjes van ongeveer 2 cm.  Voeg de stukjes rabarber in het nog warme infuus.  Laat de rabarber garen (niet plat koken).  Haal de gare rabarber uit het infuus en laat alles afkoelen aan de kant.

Maak het beslag voor het brood.  Meng de eieren, de amandelmelk en het extract goed door elkaar.
Snijd het brood in dikke plakken.

Zorg voor dit ontbijt voor een goede “mise en place” want dit gerecht kan je best onmiddellijk serveren.  Zet 4 borden klaar.  Lepel op elk bord wat rabarberinfuus.  Ik gebruik borden met een klein opstaand randje.  De kans dat je infuus van je bord loopt, verkleint hierdoor.

Spoel de aardbeien.  Verwijder de kroontjes en verdeel in partjes.  Zet de aardbeipartjes, de stukjes rabarber en wat muntblaadjes klaar naast de borden.

Laat wat kokosolie smelten in een pan.  De pan moet echt heet zijn.  Sop een sneetje brood in het beslag.  Leg wat amandelschilfers on top en bak het brood in de pan.  De binnenkant moet romig blijven, maar de buitenkant krokant.

Leg de gebakken boterhammen op het bord en serveer er wat rabarber en aardbeien bij.  Werk af met een blaadje munt.

Dit is een absolute hit!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply