Gebakken ricotta

Gebakken ricotta

Deze gebakken ricotta lijkt een beetje op gnocchi, maar is veel lichter van structuur.  Een smaakvol, luchtig en licht pannenkoekje van kaas dat samen met een fris groen slaatje of een tomatenslaatje een ideaal lunchgerechtje kan zijn.  Gemaakt van eerlijke en eenvoudige producten en het lekkerste wanneer de pannenkoekjes warm geserveerd worden.  Dit vind ik een fantastische lekkernij dat ik heel graag met jullie wil delen.

Tip:  Maak het kaasmengsel een beetje op voorhand zodat het kan afkoelen in de koelkast.
Ik bewaar altijd een hele chilipeper in de diepvriezer.  De bevroren chilipeper laat zich namelijk makkelijk
raspen.  Ideaal dus wanneer je snel een beetje chillepeper wil toevoegen aan je bereiding.

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 kleine pannenkoekjes:
250 gram ricotta
1 eetlepel witte bloem
1 ei (losgeklopt)
1 eetlepel broodkruim (of paneermeel)
100 gram geraspte Parmezaanse kaas (en wat extra voor de afwerking)
1 theelepel zeste van citroen
geraspte chilipeper (of chilipoeder) naar smaak
snuifje zout
snuifje vers gemalen peper
neutrale olie om in te bakken

Hoe maak je het:
Maak in een kom een mengsel van de ricotta, bloem, losgeklopt ei, Parmezaanse kaas en paneermeel.  Breng op smaak met zeste van citroen, peper en zout en een beetje geraspte chilipeper.  Je zal merken dat het mengsel dik is, maar toch nog vrij lopend.  Dek de kom af met vershoudfolie en laat een paar uurtjes afkoelen in de koelkast.  Je beslag is nadien iets dikker.

Verwarm in een anti-kleefpan een beetje neutrale olie op een middelhoog vuur.  Neem ongeveer een eetlepel beslag en leg dat hoopje in de pan.  Duw het mengsel wat plat zodat je een pannenkoekje krijgt.   Herhaal dit, maar zorg dat je pan niet te vol ligt anders kleven je koekjes allemaal aan elkaar.  Draai elk pannenkoekje na enkele minuten om en laat ook die kant goudbruin kleuren.  Zet het vuur eventueel wat lager.
Serveer de pannenkoekjes warm en met een slaatje van tomaten.  Werk je bordje af met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply