Gebakken rijst en ei

Gebakken rijst en ei

Een eenpansgerecht met gebakken rijst en ei.  Lekker en makkelijk want eenvoud siert!  Vind je niet?  Je kan dit als veggie schotel eten of serveren met stukjes kip of andere vleesgerechten .  Gebruik wel rijst die afgekoeld is en liefst van de dag ervoor.  Dit maakt echt het verschil!  Serveer in leuke Chinese kommetjes met wat hete chilisaus en je waant je onmiddellijk in het Oosten. Dit smaakt!

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
gekookte rijst ongeveer 300 g (ik kies voor Zilvervliesrijst of Basmatirijst)
4 eieren
4 lente-uitjes
200 g erwten (diepgevroren)
scheutje sesamolie
scheutje arachideolie (of andere olie die neutraal is van smaak)
1 eetlepel sojasaus
10- 20 g verse gember
2 teentjes look
½ rode chilipeper (ik bewaar deze in de diepvriezer)
1 theelepel suiker
eventueel zout
eventueel peper
scheutje citroensap
chilisaus voor erbij

Hoe maak je het:
Kook één dag op voorhand de rijst met een rijstkoker en laat afkoelen.
Snipper het witte gedeelte van de lente-uitjes fijn.  Plet de look met de zijkant van je mes en snipper deze fijn.  Schil een stukje gember en snijd deze zeer fijn (je mag de taaie vezels niet proeven in je gerecht).

Verwarm een scheutje arachideolie in een grote pan (anti-kleef) of wok.  Fruit voorzichtig de snippers lente-ui en roer regelmatig om.  Voeg na enkele minuten de look en de gember toe.
Doe de afgekoelde, gekookte rijst erbij en bak deze mee in de wok.  Breng op smaak met sojasaus, citroensap en geraspte rode chilipeper.

Klop de eieren los in een aparte kom en voeg bij de gewokte rijst.  Roer goed tot de eieren gestold zijn.  Kruid met een snuifje zout, beetje peper, de suiker en de sesamolie.

Voeg nu de diepgevroren erwten toe.  Je hoeft ze niet op voorhand te ontdooien.  Ik voeg ze pas op het einde van de bereiding toe omdat ze niet veel gaartijd nodig hebben en omdat ik de mooie groene kleur wil behouden.
Verdeel over de kommetjes en serveer met snippers van het groene gedeelte van de lente-uitjes.
Lekker met hete chilisaus!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply