Kip met appelmoes is misschien wel dé Belgische topper bij uitstek. Als ik deze klassieker op onze menu zet dan weet ik zeker dat ik er hier een paar heel blij maak. Toch kies ik nogal snel voor een kipfilet. Tijd om eens te gaan voor een sappige, gebraden kip uit de oven. Met mijn 3 eenvoudige tips tover je werkelijk een feest op de tafel. Vergeet de zelf gesneden frietjes niet hé.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
1 maïskip
echte boter
kipkruiden van Verstegen
peper
zout
Aromaten:
4 blaadjes laurier
1 bio citroen
4 takjes verse tijm
4 takjes verse rozemarijn
1 dikke wortel
4 teentjes look
2 sjalotten
Hoe maak je het:
Tip 1 voor extra smaakvolle kip:
Kies bij de beenhouwer voor een maïskip. Kruid de holte met peper en zout en vul de kip met de helft van de aromaten. Gebruik keukentouw om de kip terug toe te binden.
Tip 2 voor extra malse kip:
Verwarm de oven op 160°C. De kip gaat traag garen op een lage temperatuur, maar voor de kip in de oven gaat, kleur je ze eerst aan elke kant. Ik gebruik een kookpot met dikke bodem die ook in de oven mag. Smelt een klont boter en kleur de kip langs alle kanten op een matig vuur. Kruid de kip langs alle kanten met kipkruiden. Voeg de andere helft van de aromaten toe samen met een extra klontje boter. Zet de kookpot in de oven voor ongeveer 70 minuten.
Tip 3 voor geen uitgedroogde kip:
Arroseer om de 10 minuten. Dit wil zeggen dat je het braadjus over de kip schept. Controleer of je kip gaar is (het braadvocht moet helder zijn). Haal de gebraden kip uit de oven en dek af met aluminiumfolie om te rusten.
Knip het touwtje open en verwijder de aromaten. Gebruik een scherp mes om de kip te versnijden.
Geef iedereen zijn favoriete stukje en serveer met zelfgemaakte appelmoes en verse frietjes.
Geniet ervan.
Liefs,
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.