Gegrilde asperge salade

Gegrilde asperge salade

Ik maak een gegrilde asperge salade.  Groene asperges zijn rijk aan mineralen en vitamines.  Ze zijn krachtig van smaak en je hoeft ze niet te schillen!  Perfect dus voor als je lekker en gezond wilt koken, maar niet altijd even veel tijd hebt.  Je kan ze kort koken, maar ik ga ze voor deze salade grillen. Gegrilde asperges blijven lekker knapperig en hun gegrilde look staat bijzonder leuk in dit gerechtje.  In combinatie met het zoute van de pancetta en het smeuïge van het zachtgekookte eitje en het pittige van de mosterdvinaigrette krijg je een smakelijk geheel dat je zeker gaat smaken.  Proberen dus…

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Ongeveer 40 groene asperges
2 eetlepels olijfolie
grof zeezout
citroensap
ongeveer 16 sneetjes pancetta
4 eieren
50 g hazelnoten (ongeroosterd)

Voor de mosterdvinaigrette:

1 eetlepel hazelnootolie of notenolie
2 eetlepels lekkere olijfolie
½ eetlepel citroensap
2 lepels mosterd
zwarte peper
eventueel grof zeezout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.
Verdeel de schijfjes pancetta op een ovenplaat met bakpapier.  Laat ze in de voorverwarmde oven goudbruin worden.  Haal de pancetta uit de oven en laat ze op wat keukenrol afkoelen.  Ze worden knapperig wanneer ze afkoelen.
Kook de eieren gedurende 5 minuten in kokend water.  Spoel ze onder koud water zodat het kookproces gestopt kan worden.  Leg de eitjes aan de kant.
Snijd het onderste stugge deel van de groene asperges (ongeveer 2 à 3 cm) weg. Laat je grillpan goed heet worden.  Wrijf de asperges in met wat olie die geschikt is om te bakken.  Leg de asperges in de hete grillpan.  Na een minuutje mag je ze omdraaien, maar zorg dat ze niet verbranden.  Grill ze om en om voor ongeveer 5 minuutjes.  Haal de gegrilde asperges uit de pan en leg ze op een bord. Laat ze even uitdampen en besprenkel ze dan met wat olijfolie, een beetje zout en een klein beetje citroensap.
Meng voor de vinaigrette de lepel notenolie en de lepel olijfolie met de halve eetlepel citroensap en de mosterd.  De mosterd gaat voor de binding zorgen.  Kruid met verse, zwarte gemalen peper.  Je kan eventueel een beetje zout toevoegen aan je vinaigrette.
Hak de hazelnoten in kleinere stukjes en rooster ze kort in een klein pannetje.  Zet je vuur hiervoor hoog, maar zorg dat de nootjes niet verbranden.
Schik de asperges op individuele borden of allemaal te samen op een groot bord.  Strooi er wat geroosterde hazelnoten over.  Snijd de eitjes in de helft en leg ze over de asperges.  Werk af met stukjes pancetta en druppel er tenslotte de heerlijke vinaigrette over.
Tijd om te serveren en te genieten van deze heerlijke gegrilde asperge salade.

Liefs
mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply