Nog heel even en dan eindigt het officiële aspergeseizoen. Gek hé? We weten nooit precies wanneer het aspergeseizoen start, maar dat het eindigt op 24 juni dat ligt al heel lang vast. Niet dat de asperge die dag beslist om niet meer te groeien, maar wel omdat geen enkele aspergeteler vanaf die dag nog zijn witte goud uit de grond wil halen. Flauw? Nee hoor 😉 Een aspergeplant moet na oogst nog lang doorgroeien zodat hij krachtig genoeg zou zijn om het jaar erop ook voldoende asperges te leveren. Door op tijdig te stoppen met oogsten geeft de boer alle kansen aan zijn plant om de winter te overleven. Slim gezien en dus hoog tijd om nog een extra gerechtje met asperges op tafel te toveren. Omdat het niet altijd asperges op Vlaamse wijze moet zijn, maak ik deze keer gegrilde asperges met burrata, erwtenhumus en een krokante topping. Iets voor jou? Ja toch!
Misschien nog een laatste ideetje … de lekkerste burrata koop je bij Lourdon, maar dat wist je allicht al.
Gek op asperges dan zijn deze gerechten iets voor jou: romige asperges en erwten, toast met asperges, romige kip met citroen en tijm.
Dol op burrata kijk zeker dan eens naar deze recepten: tortilla met burrata, burrata salade, zomerse pasta met burrata.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
250 g witte asperges
250 g groene asperges
100 g panko (grof Japans broodkruim)
enkele blaadjes verse munt
olijfolie
4 bolletjes burrata (of meer 😉)
Erwtenhummus:
400 g doperwten (vers of diepvrieserwten)
olijfolie
zwarte peper
grof zeezout
handvol verse munt
citroensap
Hoe maak je het:
Blancheer kort de erwten (als je diepvrieserwten gebruikt, hoef je ze niet te ontdooien) in kokend water. Giet af en spoel met koud water om het kookproces te stoppen. Laat de erwten afkoelen en pureer ze vervolgens met munt, olijfolie en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met zwarte peper en grof zeezout.
Schil de witte asperges (de schillen kan je bijhouden om soep te maken) en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Snijd van de groene asperges alleen het onderste houterige deel van de stelen. Snijd de witte en groene asperges over de lengte door. Strijk de asperges in met olijfolie en bestrooi ze met grof zeezout en vers gemalen zwarte peper. Verhit een grillpan op een hoog vuur en rooster de asperges enkele minuten aan elke kant tot ze beetgaar zijn en een mooie grillstreep hebben.
De aspergepunten heb ik even geblancheerd in heet water.
Bak de panko goudbruin in een pan zonder vetstof. Hak enkele blaadjes munt zeer fijn en meng onder de crumble van panko.
Schep een beetje erwtenhummus op de borden en schik de bolletjes burrata op elk bord. Verdeel de gegrilde asperges en punten en werk af met de krokante topping van panko en munt.
Geniet van ons witte goud … nu het nog kan 😉
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
