Skip to content Skip to footer

Gegrilde aubergine met Za’atar

Mie en Place gegrilde aubergine

Goestingskes… ik dacht dat ze alleen voorkwamen tijdens de zwangerschap, maar niets is minder waar.  Na 12 jaar ontzwangeren, heb ik ze nog steeds (oepsie).  Eén voordeel …  ze leiden me vaak naar lekkere gerechtjes.  Deze aubergines met Za’atar zijn het resultaat van zo’n grilleke.  Letterlijk dan, want met deze gegrilde aubergines, doe ik net iets anders mee.  The magic touch is Za’atar, een smaakvolle kruidenmengeling uit het Midden Oosten.  Het basisingrediënt is wilde oregano met de smaak van tijm en oregano.  Na het drogen worden de kruiden fijn gemalen en vermengd met sumak en sesamzaad.  Klinkt heerlijk, toch? Meng het kruid met een neutrale olijfolie van goede kwaliteit en je hebt een verrassende dipper voor brood.  Je kan het ook gebruiken in humus of in mayonaise.  In dit gerecht heb ik ze gebruikt om de aubergines mee te kruiden.  Het resultaat: knapperige, heerlijk gegrilde aubergine met Za’atar.  Ik serveer ze met flatbread en met lamsgehaktballetjes.  Het vlees kan je perfect vervangen door falafels

Wat heb je nodig:

Gegrilde aubergines:
2 aubergines
Za’atar
1 eetlepel olijfolie
grof zout (met een grote korrel)

Flatbreads:
200 g speltbloem
150 g Griekse yoghurt
4 g bakpoeder
zout (naar smaak)
olijfolie

Gehaktballetjes:
750 g lamsgehakt
1 ei
2 eetlepels melk
ongeveer 3 eetlepels paneermeel
snuifje peper
snuifje zout
scheutje olijfolie

Serveren met een slaatje van komkommer, rode ui en tomaatjes.

Hoe maak je het:

Spoel de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm.  Leg de schijven op keukenrol en bestrooi ze met redelijk veel zout.  Leg er weer enkele lagen keukenrol op.  Zet er een zwaar voorwerp op zoals een grillpan. Laat ze aan de kant staan terwijl je het deeg voor de flatbreads maakt.

Maak eerst het deeg voor de flatbreads.  Meng de bloem met de yoghurt, het bakpoeder en het zout.  Kneed tot een bol en laat (afgedekt) rusten aan de kant.

Verwarm de oven op 220°C

Meng het gehakt met het ei, de eetlepels melk, het paneermeel en de kruiden.  Rol met schone handen balletjes en zet ze aan de kant.

Verwijder na ongeveer een halfuurtje het zout van de aubergines met behulp van keukenrol.  Wrijf ze in met olijfolie en strooi er Za’atar kruiden over.  Leg ze op een beklede bakplaat.  Zet ze voor ongeveer een 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Bak ondertussen de balletjes in een scheutje olijfolie.

Verdeel de bol deeg in 4 delen en rol voorzichtig uit tot broden van ongeveer 1 cm.  Bestrijk met een beetje olijfolie.  Verhit een grillpan en grill het deeg in de pan tot het gaar is.

Serveer de flatbreads met de balletjes en de gegrilde aubergine met Za’atar.  Lekker met een slaatje van komkommer, rode uit en tomaatjes.

Ik hoop dat jullie mee genieten van mijn goestingske 😉

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.