Gegrilde courgette met citroen en basilicum

Gegrilde courgette met citroen en basilicum

Citroen en basilicum zijn een lekker, zomers duo die je kan gebruiken wanneer je van “infused” water houdt, maar ook met gegrilde courgette vormt dit een frisse combinatie.  Dit recept is basic, maar de pure smaken zijn zo lekker dat ik dit echt moet delen, hoewel ik hierbij zeker wil vermelden dat ik in geen enkele zin van het woord van moeten hou.

Van gegrilde courgette met citroen en basilicum daarentegen hou ik wel.  Perfect als sidedish of als zalig zomertoppertje met couscous.  Samen met de courgetteschijfjes grill ik ook enkele lente-uitjes.  Heel kort, maar net lang genoeg dat ze lekker krokant worden zonder hun smaak te verliezen.
Een makkelijker gerecht bestaat er bijna niet, maar hé als het maar lekker is en dat is het zeker.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

2 courgettes
1 bio citroen
half bosje verse basilicum
halve chilipeper
5-tal lente-uitjes
150 ml olijfolie
grof gemalen peper
grof zout
250 gram couscous
1 liter kippenbouillon of groentebouillon
klontje boter of scheutje olijfolie

Zo maak je het:

Maak een smaakvolle olie door de olijfolie te mengen met fijngesnipperde chilipeper, fijn gesneden basilicum, zeste van de citroen, citroensap van een halve citroen, snuifje zout en een draai van de peper.

Snijd de courgettes in dikke plakken (ongeveer 0,5 cm).  Verdeel de smaakvolle olie over de courgetteschijfjes.

Doe de hoeveelheid couscous in een grote hittebestendige kom.  Giet er de kokende bouillon over.  De couscous moet net onder staan (ongeveer 2 vingers dik).  Dek de kom af en laat de couscous zwellen.  Dit duurt ongeveer 10 minuten. Het water moet helemaal opgenomen zijn. Maak de zachte couscous los met behulp van een vork en meng er het klontje boter onder.

Snijd de lente uitjes in dunne ringen.

Verhit een grillpan op een hoog vuur.  Grill de courgetteschijfjes tot ze zacht, maar nog knapperig zijn.
Wanneer de courgettes bijna gaar zijn, mogen de lente-uiringen even mee grillen.  Dit duurt ongeveer een 3-tal minuten.

Dien de gegrilde courgettes samen met de lente-uitjes op met de couscous.
Makkelijk en heel erg lekker.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply