Gegrilde kip met piperade

Gegrilde kip met piperade

Barbecue time!!!  I love it!!!  Deze keer serveer ik gegrilde kip met piperade. Het mag eens iets anders zijn dan de typische klassieke barbecue gerechten hé.   Piperade is een typisch Baskisch gerecht met tomaat, ui en paprika als hoofdingrediënten.  Ik geef er mijn eigen twist aan en laat de eieren die er normaal bij geserveerd worden weg. De groene paprika gebruik ik wel, waardoor de kleuren van de vlag van Baskenland terugkomen in dit lekkere gerecht.  Ik wil die vaderlandslievende Basken niet op de tenen trappen.
Piperade hoort pittig te zijn.  Je kan hiervoor werken met cayennepeper of een chilipeper.  Ik gebruik ook gerookt paprikapoeder omdat ik graag het rokerige in de saus proef.
De kip wordt op de barbecue gegrild en wie er graag aardappeltjes bij eet maakt een goede keuze met geroosterde krielaardappeltjes.  De geurige tijm en rozemarijn zijn de perfecte match met de piperade saus.
Dit klinkt toch lekker niet?

Wat heb je nodig voor 4 personen:

4 kipfilets
1 grote zoete ui
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
1 teentje look
theelepel cayennepeper (wanneer je het wat pittiger wenst kan je extra cayennepeper gebruiken)
theelepel paprikapoeder
theelepel gerookt paprikapoeder (te koop bij Oil and Vinegar)
35 g tomatenpuree (je kan in de zomer ook met rijpe tomaten werken, gebruik dan geen extra water)
zout
peper
beetje water
scheutje witte wijnazijn
1 eetlepel olijfolie
preischeuten voor de afwerking

Hoe maak je het:

Pel de ui en snijd hem in de helft.  Maak nu halve ringetjes.   Pel het teentje look.  Kneus het en snijd het heel fijn.  Spoel de paprika’s onder stromend water en snijd in de helft.  Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
Laat de olijfolie heet worden in een ruime pan en bak de uiringen.  Ze mogen wat bruin worden.  Zet het vuur lager en voeg de paprikareepjes toe samen met de look.  Kruid met cayennepeper, paprikapoeder en gerookt paprikapoeder.  Blus het geheel met een scheutje witte wijnazijn en laat even verdampen.  Voeg het water en de tomatenpuree toe.  Laat de piperade verder sudderen op een lager vuur.  Zet wel een deksel op de pan.  Controleer regelmatig of er eventueel meer water bij de saus moet gevoegd worden.  De saus mag niet te droog worden.
Grill ondertussen de kip op de barbecue.
Wanneer de paprika’s gaar zijn, is je saus klaar.  Proef even en voeg eventueel nog peper en zout toe.
Trancheer de kip en serveer samen met de piperade.  Werk het bord af met preischeuten en olijfolie.  Je kan hierbij geroosterde aardappeltjes geven.

Liefs,

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply