Gehaktballetjes in kokossaus

Gehaktballetjes in kokossaus

Die avondjes dat je eigenlijk geen zin meer hebt om te koken, maar dat je toch iets vers en lekkers op tafel wilt toveren.  Ken je die?  Vast wel.  Op een van die momenten ontstond dit gerecht.  Bereid met lekkere ingrediënten die ik in de koelkast zag liggen en kokosmelk dat ik altijd in de voorraadberging heb staan.  Hier was iedereen zo dol op dat het als bij wonder een “Mie en Placeke” werd en op mijn blog belandde.  Ondertussen werden de gehaktballetjes in kokossaus al eens een keertje voor vrienden gemaakt en gelukkig werd dit waanzinnig eenvoudig, maar lekker gerecht ook door hen goedgekeurd.  De sterkte van dit gerecht ligt zoals altijd in de combinatie van smaken.  Want wanneer deze mooi blenden dan heb je chemie. Ook al was deze match niet op voorhand “meant to be”.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de balletjes:
800 g kippengehakt of zelfgemaakt gehakt (fijn gemaalde kipfilets)
1 stengel citroengras
1 ui
2 teentjes look
verse gember ongeveer 3 cm (of gemberpoeder)
4 eetlepels panko
1 ei
zout
verse koriander (of gedroogd koriander)

Voor de saus:
een lepel kokosolie of een scheutje neutrale olie
500 ml kippenbouillon
3 stengels citroengras
3 teentjes look
200 ml kokosmelk
2 theelepels kurkuma
snuifje zout
snuifje peper
limoensap van ½ verse limoen

Gebruik rode chilipeper voor de afwerking en serveer met rijst.

Hoe maak je het:

Eerste werk is het maken van de balletjes.  Doe het gehakt in een grote mengkom.  Voeg het eitje bij het gehakt.  Snijd de stengel citroengras en de gember zeer fijn.  Snipper ook de ui en de verse koriander.  Pers de look fijn.  Was je handen en meng het gehakt met het citroengras, ui, look, gember en koriander.  Voeg de panko toe en een snuifje zout.  Rol balletjes.  Probeer ze allemaal ongeveer even groot te maken.  Verzamel al de balletjes op een bord.

Verwarm de kokosolie in een grote pan.  Voeg de lepels kurkuma toe aan de olie en bak even mee.  Bak vervolgens de balletjes bruin langs alle kanten.  Ze hoeven niet gaar te zijn. Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en laat zachtjes pruttelen.  Neem je tijd hiervoor zodat de room niet schift.  Snijd de stengels citroengras in de helft en geef er een mep op met bijvoorbeeld een kookpot.  Hierdoor komen de smaken en aroma’s van het citroengras mooi vrij.  Schil de look en plet met de zijkant van je mes.  Voeg de look en het citroengras bij de balletjes en laat mee pruttelen.  Kruid met nog een beetje peper en eventueel zout.  Wanneer de saus wat ingedikt is en de balletjes gaar zijn, is je gerechtje klaar.
Serveer met rijst, extra verse koriander en wat geraspte, verse chilipeper.

Die geur alleen al, zo lekker!

Liefs,

 

 

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply