Wie lust er geen balletjes in tomatensaus? Typisch comfortfood en natuurlijk het allerlekkerst wanneer je ze zelf maakt. Ik maak regelmatig verschillende versies van gehaktballetjes: met pasta uit de oven, pittig gekruide voor bij de apero of met pompoen. Keuze genoeg, maar soms wil je toch weer iets anders en als je dan even over de landsgrenzen kijkt dan doe je onmiddellijk inspiratie op. Deze keer zoek ik het in Zweden. Een land dat onder andere bekend is om zijn heerlijke smörrebröd en kaneelrolletjes, maar wellicht nog meer om zijn Zweedse balletjes. Ik zou ze daar eens willen gaan proeven, maar als ik het internet mag geloven serveren ze hun balletjes in een romige saus met dille en veenbessensaus als sidedish. In mijn versie zit er graantjesmosterd in de saus en serveer ik ze het liefst met puree. Misschien kom ik met deze gehaktballetjes in mosterdsaus veel dichter bij de Hollandse gehaktbal, maar who cares? Het is lekker, snel gemaakt en helemaal kidsproof.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
500 g gemengd gehakt
1 sjalot
1 ei
50 g paneermeel (ongeveer)
verse nootmuskaat
peper
zout
boter
1 grote eetlepel graantjesmosterd
250 ml room
200 ml runderbouillon
Hoe maak je het:
Snipper de sjalot zeer fijn en stoof dit in een klontje boter glazig.
Neem een grote mengschaal en doe hierin het gehakt. Voeg ook het ei toe en schep de sjalot erbij. Kruid het vlees met nootmuskaat, peper en zout. Kneed met schone handen en voeg tussendoor wat paneermeel toe. Rol kleine gehaktballetjes van ongeveer 3 cm en leg ze op een bord.
Smelt een beetje boter in een anti-kleefpan en bak de balletjes goudbruin. Schep regelmatig om. De gehaktballetjes hoeven nog niet gaar te zijn. Voeg vervolgens de runderbouillon toe en schep ook een grote schep graantjesmosterd bij de saus. Laat rustig pruttelen zodat de balletjes verder kunnen garen. Voeg op het einde (wanneer de bouillon voldoende is ingekookt) de room toe en laat op een laag vuur verder inkoken tot de saus gewenste dikte heeft
Serveer deze gehaktballetjes in mosterdsaus met smeuïge puree.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
