Skip to content Skip to footer

Gehaktbrood met venkel en tomaten

Mie en Place gehaktbrood met venkel en tomaten

Drop, venkel, pastis en dragon hebben allemaal 1 ding gemeen … hun anijssmaak.  Deze smaak  is lekker te combineren in zowel zoete- als in hartige gerechten. 
Op Ibiza at ik ooit een kaastaart met het zoete anijszaad en munt.  Flao is één van de specialiteiten die je op mijn eiland kan eten.  Heerlijk, het doet me wegdromen naar zomer. 
Geen taart vandaag, maar wel een bijzonder gehaktbrood dat ik serveer met een waanzinnig lekkere saus.  Ik hou van de gestoofde smaak van venkel in combinatie met tomaten, wortel en spek.  Om het geheel iets extra te geven rooster ik ook nog wat venkel samen met rode ui en tomaten in de oven.  Voeg de geroosterde groenten vlak voor het opdienen toe aan je schotel. 
Dit gehaktbrood met venkel en tomaten brengt je onmiddellijk tot mediterrane sferen en zo is Ibiza toch weer een beetje dichterbij. 
Wat een geluk dat je deze typische zomergroente nu ook in de winkel kan vinden.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Gehaktbrood:

800 g gehakt (mengeling van runds- en kalfsgehakt)
1 teentje look
1 sjalot
enkele takjes verse tijm
verse peterselie naar smaak
2 wortels
snuifje zout
snuifje peper
80 g paneermeel
1 ei
10-tal sneden gerookt spek

Saus:
1 rode ui
½ venkel
scheutje olijfolie
½ liter groentebouillon
400 g gepelde tomaten
koffielepel suiker
Parmezaanse kaas

Geroosterde groenten:

4 smaakvolle (niet te grote) tomaten
½ venkel
2 rode uien
scheutje olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C.
Pel de sjalot, de rode uien en de look.  Schil de wortelen, spoel de tomaten.
Snipper de sjalot en de look zeer fijn.  Snijd de wortelen in fijne blokjes.  Hak de verse tijm en peterselie fijn.
Neem een grote mengkom en doe hierin het gehakt, het ei, het paneermeel.  Voeg ook de fijngesneden sjalot, look en wortel toe.  Kruid met peper en zout.

Vorm het op smaak gebrachte gehakt tot een mooi broodje.  Verdeel de sneden spek in kruisverband over het gehaktbrood.  Leg het gehaktbrood in een ovenschotel en plaats in de oven voor ongeveer 30 minuten.  Het gehaktbroodje moet gaar zijn binnenin.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.  Snijd 2 rode uien in partjes en verdeel de helft van een venkel in dunne schijven.  Verdeel de tomaten in partjes en verwijder de zaadjes.  Leg de groenten op de bakplaat en sprenkel er een beetje olijfolie over.  Zet de plaat mee in de oven (onder het vleesbroodje).

Maak dan de saus.  Snipper de ui fijn en bak glazig in een beetje olijfolie.  Snijd de helft van de venkel in kleine blokjes en voeg na enkel minuten bij de ui.   Blus met de groentebouillon en voeg de gepelde tomaten bij de saus. Breng op smaak met peper, zout en een lepeltje suiker.  Laat de saus rustig pruttelen tot de venkelstukjes gaar zijn.

Serveer het gehaktbroodje met de saus en de geroosterde groenten.  Dit smaakt heerlijk met puree.

Hier vind je nog meer recepten met gehakt en met venkel.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,