Skip to content Skip to footer

Gehaktbroodje met pompoen en oesterzwammen

Dé feestdagen, de ene kijkt vrolijk uit naar deze periode van het jaar, terwijl anderen zich liever zouden verstoppen tot eind januari.  Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar toch kunnen er heel wat redenen zijn waarom iemand niet bepaald happy wordt van de feestdagen.  Iemand dierbaar moeten missen, noodgedwongen alleen moeten vieren, moeten werken terwijl anderen feesten of gevoelig zijn voor de donkere dagen en hierdoor vervelende gevoelens ervaren.  Ja, sommigen onder ons voelen zich meer de Grinch dan blij kerstengeltje en dat is helemaal oké.  Wees maar mild voor jezelf en elkaar en zoek vooral naar datgene dat jij nodig hebt tijdens de feestdagen.
De drukte en kunstmatigheid zijn niet aan mij besteed, de gezelligheid in onze vriendenkring dan weer wel.  Wat verbinding met elkaar zorgen voor een magische tijd.
Verbinding maken?  Dit gehaktbroodje met pompoen en oesterzwammen laat je alvast zoeken naar de verbanden 😊 tussen de intro en mijn gerechtje (flauw mopje hé).

Wat heb je nodig (voor 4 personen):µ

Gehaktbroodje:
1 kg gemengd gehakt
gehaktkruiden van Verstegen
enkele takjes verse tijm
enkele takjes verse rozemarijn
1 eetlepel mosterd (ik gebruik de graantjesmosterd van Maille)
1 sjalot
150 g paneermeel
1 ei
150 g ontbijtspek
klontje boter

Groenten:
1 kleine Butternut pompoen
oesterzwammen
olijfolie
klontje boter
grof zeezout
zwarte peper

Lekker erbij:
400 g pastinaak
400 g kruimige aardappel
enkele lepels zure room
witte peper
zout
boter

Hoe maak je het:

Leg het gehakt uit de frigo.  Verwarm de oven op 180°C.

Hak de verse kruiden zeer fijn.  Schil de sjalot en snipper deze fijn.  Stoof aan in een klontje boter (de sjalot mag niet bruinen) en zet aan de kant.  Meng met schone handen het gehakt met het ei, het paneermeel de verse en droge kruiden.  Het gehakt mag niet te kleverig voelen.  Voeg de gestoofde sjalot en de mosterd toe en vorm het geheel tot een mooi vleesbroodje.  Wikkel het spek in verband (heb je mijn mopje door 😉?) rond het gehaktbroodje en leg het in een ovenschaal.
Was de pompoen en verdeel in twee.  Verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens in maantjes.  De schil hoef je niet te verwijderen.  Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.  Leg de pompoenpartjes in de ovenschaal bij het vlees.  Schuif de ovenschotel voor 40 minuten in de warme oven.

Schil ondertussen de pastinaken en de aardappels.  Zet ze op in koud water met zout en kook ze gaar.  Giet het water af en zet de pot even terug op het vuur (dat uitstaat) zodat het overtollige water kan verdampen.  Stamp de gekookte aardappels en pastinaken fijn.   Voeg een klontje boter en de zure room toe.  Breng op smaak met peper en zout.  Hou de puree warm.

Borstel de oesterzwammen schoon en bak ze op een hoog vuur in wat boter.  Kruid met peper en zout.

Serveer het gehaktbroodje met de pompoen en oesterzwammen samen met de pastinaakpuree met zure room.
Feesten in eenvoud, maar oooohhh zo lekker ❤

Fan van gehakt?  Dan is dit gehaktbroodje met venkel is iets voor jou.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs,