Gele curry met kip

Gele curry met kip

Toen ik een jong meisje was (nu ben ik een jonge vrouw 🙂 ) had ik een geel zomerjurkje.  Er was iets met dat kleedje …  Ik ging er bijna mee slapen, heb het nog jaren bewaard in mijn kast (ook al paste ik er niet meer in) en ik denk er nog elke zomer aan.  Geen enkele jurk is er nadien ooit in geslaagd om mijn geel zomerkleedje volwaardig te vervangen.  Ik weet het, dit klinkt ongelooflijk gek, maar ja …  Misschien was het de zomerse, zonnige kleur dat me zo aantrok?  Geen idee, maar toen ik deze gele curry met kip aan het bereiden was, kwam het beeld van mijn jurkje weer spontaan naar boven.  Misschien word ik gewoon vrolijk van de kleur geel en is dat de magische connectie?
In ieder geval, van deze gele curry word ik ook vrolijk.  Beetje pittig met mijn zelfgemaakte gele currypasta, maar heerlijk romig door de kokosroom met een frisse toets van gember en citroengras.
Benieuwd of dit geel gerechtje bij jullie ook zo gaat blijven hangen?

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de gele currypasta:
1 kleine ui
1 teentje look
1 cm gember
1 eetlepel kurkuma
½ eetlepel currypoeder
½ eetlepel korianderzaad (gemalen)
½  gele chillipeper (of 1 hele als je “hittebestendig” bent)
½ stengel citroengras
limoensap van een halve limoen
snuifje zout
snuifje peper

Verder:
arachideolie
4 kipfilets
1 gele courgette
1 groene courgette
1 stengel citroengras
100 ml kippenbouillon
400 ml kokosroom of kokosmelk
koriander voor de afwerking
snuifje suiker

Hoe maak je het:

Begin met het maken van de gele currypasta.  Je kan dit natuurlijk ook kopen, maar zelfgemaakt is echt zoveel lekkerder.  Bovendien kies ik liever voor een puur product zonder toevoegingen zoals kleurstof enz.
Ik bewaar de gele currypasta in een goed afgesloten pot in de koelkast.  Zo blijft die ongeveer een week goed.
Pel de ui en de look en snijd deze zeer fijn. Doe hetzelfde voor de chilipeper, de gember en citroengras.  Gebruik een mortier om de ingrediënten fijn de malen.  Voeg het limoensap toe en de kruiden.  De kurkuma en de curry zorgen voor de mooie gele kleur.  Breng verder op smaak met het korianderzaad, peper en zout.

Snijd de kipfilets in reepjes of blokjes.  Je hoeft de courgettes niet te schillen, maar spoelen natuurlijk wel.  Maak hapklare blokjes van de gele en groene groenten.
Verwarm wat olie in een kookpot en voeg enkele lepels gele currypasta toe.  Wanneer je de heerlijke geur van de curry begint te ruiken, voeg je de reepjes kip toe en schroei je ze toe.  Roer goed zodat de kip en de gele currypasta helemaal vermengen.  Blus met de kippenbouillon.  Tijd om de courgetteblokjes en de citroenstengel toe te voegen.  Giet de kokosmelk bij de curry en roer het geheel eens goed om.  Laat de curry onder een deksel pruttelen tot de groenten gaar zijn en de room een beetje is ingedikt.  Verwijder de stengel citroengras en voeg een snuifje suiker toe.
Werk af met verse koriander en serveer met een kommetje rijst.
Smakelijk.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply