Gele veggie curry

Gele veggie curry

Na enkele weken zalige rust ben ik weer trouw op post met een hart vol Ibiza-vibes en een hoofd dat boordevol heerlijke ideetjes zit, maar nog niet helemaal terug gefocused is 😉 Het zien schijnen van de zon in eigen land maakt de overgang naar de “orde van de dag” alvast minder bruusk voor dit eilandmeisje.  Zeg nu zelf hoe zalig is dit weertje toch en als ik de weerman mag geloven, zal dit nog wel even blijven duren.  Redenen genoeg om dankbaar te zijn.  Lucky “Mie” (alweer).  Gek toch dat zonlicht zoveel effect kan hebben op mensen.  Hebben zonnestralen dan werkelijk een magische werking?  Mensen voelen zich gelukkiger, alles ziet er veel mooier uit met dat ene streepje zon en als je foodblogger bent zoals mij, kan je weer heerlijk kokkerellen om nadien te profiteren van het mooie licht om leuke foto’s te shooten.  Hemels toch?  Wat vind jij van deze fantastische gele veggie curry bomvol gezonde groenten zoals bloemkool, erwten, courgette en tomaat?  Past die warme gloed niet perfect bij dit heerlijk zonnig gerechtje?  Nog niet genoeg van toverkunst dan tover ik nog één weetje uit mijn koksmuts … wist jij dat door het eten van tomaten je huid iets meer bescherming krijgt tegen de zon?  Voor je nu kilo’s tovertomaten gaat eten, vertel ik er wel even bij dat tomaten eten natuurlijk geen vervanging mag zijn van het gebruik van zonnecrème om je te beschermen tegen de schadelijke UV-A en UV-B straling.
Dus eerst goed insmeren en dan genieten van deze gele veggie curry op een zonovergoten terras.  Magisch!

Tableware: rond ministoofpannetje Fleur van Le Creuset

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Gele currypasta:

1 kleine ui
1 teentje look
1 cm verse gember
1 eetlepel kurkuma
½ eetlepel currypoeder
½ eetlepel korianderzaad (gemalen)
½  gele chillipeper of 1 hele als je “hittebestendig” bent
½ stengel citroengras
limoensap van een halve limoen
snuifje zout
snuifje peper

Verder:

lepel kokosolie
150 g kerstomaten of meer, ik eet er altijd al van terwijl ik kook 😉
1 kleine bloemkool (ongeveer 200 g)
1 courgette
150 g verse erwten of erwten uit de diepvries
1 bokaal kikkererwten
1 lente-ui
400 ml kokosmelk

Hoe maak je het:

Begin met het maken van de gele currypasta.  Je kan dit natuurlijk ook kopen, maar zelfgemaakt is echt zoveel lekkerder.  Bovendien kies ik liever voor een puur product zonder toevoegingen zoals kleurstoffen enz.  Ik bewaar de gele currypasta in een goed afgesloten pot in de koelkast.  Zo blijft die ongeveer een week goed.

Pel de ui en de look en snijd deze zeer fijn. Doe hetzelfde voor de chilipeper, de gember en citroengras.  Gebruik een mortier om de ingrediënten fijn te malen.  Voeg het limoensap toe en de kruiden.  De kurkuma en de curry zorgen voor de mooie gele kleur.  Breng verder op smaak met het korianderzaad, peper en zout.  Dit receptje mag je best aanpassen naar eigen smaak.

Tijd voor de groenten.  Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en blancheer ze kort in kokend water.  Giet af en zet aan de kant.  Spoel de courgette, de lente ui en de kerstomaten.  Snijd de courgette in blokjes en de halveer de tomaten.  Snipper de lente ui fijn. Spoel de kikkererwten en laat uitlekken.

Neem een stoofpot en doe hierin een lepel kokosolie.  Verhit de kokosolie samen met enkele lepels zelfgemaakte gele curry.  Roer goed en wanneer de geuren je neus bereiken is het tijd om de bloemkool roosjes toe te voegen.  Laat even stoven en voeg dan de lente-ui en de courgetteblokjes toe.  Ook de kikkererwten mogen meestoven.  Wacht nog even met de tomaatjes en de erwten.  Voeg na enkele minuten stoven de kokosmelk toe en roer alles om.  Laat het geheel rustig pruttelen en indikken.  Voeg pas op het einde de erwten en de tomaten toe.  Je hoeft de erwten zelfs niet te ontdooien.  Wanneer de erwten gaar zijn en het water je in de mond loopt door de geur van deze gele veggie curry,  is het tijd om op te scheppen en te genieten. Serveer er eventueel rijst bij.

Gele curry pasta gebruik ik ook voor mijn gele curry met kip.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply