Gemarineerde groenten

Gemarineerde groenten

Wat hou ik van Yotam Ottolenghi.  Behalve kookboeken schrijft hij ook een wekelijkse, zeer populaire column in The Guardian.  Bovendien runt hij een aantal succesvolle traiteurszaken onder de naam Ottolenghi en “hot spot” Nopi in Londen. Ottolenghi’s inspiratie is afkomstig van zijn mediterrane achtergrond en zijn enorme liefde voor producten. Hij maakt originele en vernieuwende (vegetarische) gerechten met uitgesproken smaken en spannende, frisse combinaties. Ik liet me voor dit gerecht inspireren door een van zijn lekkere gerechten uit zijn boek Ottolenghi Het Kookboek.
Genoeg getetterd nu, tijd om je keuken in de duiken en te genieten van deze originele salade van gemarineerde groenten en ricotta.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
4 zoete puntpaprika’s
250 g kerstomaten
3 eetlepels olijfolie
125 g rucola
125 g ricottakaas

Voor de marinade:
2,5 eetlepels vers gesneden basilicum
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 teen fijngesneden knoflook
2 eetlepels appelazijn
6 eetlepels lekkere olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de zoete puntpaprika’s en verwijder de zaadlijsten.  Leg de paprika’s en de hele kerstomaten naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier  Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over en bestrooi ze met het grof zout en de zwarte peper. Vermeng alles goed en rooster de groenten 15 minuten in de oven tot ze zachter worden en de schil gaat kleuren en barsten.
Hak de basilicum fijn en snijd (of pers) de look.  Nu maken we de marinade.  Het is handig hiervoor een schoon jampotje te gebruiken om de ingrediënten te mengen.  Schenk de olie, de azijn, de look, de basilicum en de kruiden (zout, peper, gerookt paprikapoeder) in het potje en schud het potje goed om te zorgen dat alles goed mengt.  Controleer de smaak, die mag voor dit gerecht best uitgesproken zijn.
Leg de warme zoete puntpaprika’s en tomaten in een schaal. Giet de marinade erover en laat de groenten minstens 2 uur bij kamertemperatuur marineren.
Neem een groot bord of individuele borden om te serveren.  Leg een handvol rucola onderdaan en verdeel de gemarineerde puntpaprika’s en de gemarineerde tomaten over de sla.  Leg brokjes ricotta over de groenten en sprenkel er de overgebleven marinade over.

Liefs

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply