Geroosterde bloemkool met radijsjes en humus

Geroosterde bloemkool met radijsjes en humus

Bloemkool floreert in de voorjaarsmaanden en is zo lekker en veelzijdig.  Hoewel ik bloemkool met kaassaus een toppertje blijf vinden, ben ik al lang fan van het roosteren van deze heerlijke groente.  Volgens mij is het de makkelijke manier om het pure en de knapperige bite te behouden.   De rijkelijke, nootachtige smaak van geroosterde bloemkool combineert heerlijk met de knapperige kikkererwten en de pittige radijsjes. Samen met wat frisse, groene slablaadjes, verse humus en sesamzaadjes vormt dit een verrassend veggie avondmaal! Een gerechtje naar mijn hart.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

1 kleine bloemkool
330 g kikkererwten
1 bussel radijsjes
handvol sesamzaadjes (gehakte hazelnoten of walnoten zijn ook heel lekker bij dit gerechtje)
2 kropjes Romeinse sla
2 teentje look
3 eetlepels arachideolie (olijfolie kan ook)
citroensap
grof gemalen zwarte peper
grof zeezout
flinke snuif komijnpoeder
citroensap
verse koriander voor de afwerking

Voor de hummus:
170 g gespoelde kikkererwten uit een bokaaltje
beetje water
scheutje citroensap
snuifje grof zeezout
snuifje vers gemalen zwarte peper
snuifje komijnpoeder
snuifje gerookt paprikapoeder
arachideolie
1 teentje look
handvol sesamzaadjes

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 220°C.
Pers de look fijn en meng met de arachideolie.  Breng de olie verder op smaak met peper, zout en een flinke snuif komijn.

Snijd de bloemkool in roosjes en spoel ze onder stromend water.  Snijd de roosjes in plakjes van ongeveer 1 cm breed.

Spoel de kikkererwten onder stromend water.  Was de radijsjes en snijd ze in hele dunne schijfjes.
Verdeel de kikkererwten, de schijfjes bloemkool en de radijsschijfjes op een beklede bakplaat en meng er voorzichtig de gekruide olie onder.  Zorg ervoor dat alles netjes verdeeld ligt over de plaat.  Zo zorg je voor een knapperig resultaat.  Strooi wat blanke sesamzaadjes over de groenten.
Plaats de bakplaat in de oven en rooster de groenten in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Maak ondertussen de verse humus volgens mijn receptje.
Verdeel wat blaadjes Romeinse sla over leuke borden of kommetjes.  Leg er wat geroosterde groentjes over en wat verse humus.  Werk af met wat druppeltjes citroen, blaadjes koriander en wat rauwe radijsjes.
Heerlijk … echt!

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply