Vijgensalade

Vijgensalade

Zoete aardappelen, geitenkaas, balsamico en dan nog verse vijgen. Deze heerlijke vijgensalade komt van mijn ultieme favoriet Yotam Ottolenghi.  Hoe kan het ook anders?  Zet dit op tafel en ik kan je verzekeren dat je gasten het verslavend lekker gaan vinden.  De perfecte combinatie van zoet, zout en iets pittig.  Bovendien is dit een erg gezond recept en kan je dus zonder schuldgevoel genieten.  Hoewel ik moet toegeven dat ik altijd kan genieten zonder schuldgevoel.  Enfin, dit is een toppertje waar ik elke herfst naar uitkijk.   Ik ben heel benieuwd wat jij er van gaat vinden.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
4 zoete aardappels
5 eetlepels olijfolie
6 verse vijgen
1 rode peper
40 ml balsamico-azijn
20 g fijne kristalsuiker
12 lente-uitjes
150 g zachte geitenkaas
grof zeezout
versgemalen zwarte peper

Hoe maak je het:
Verhit de oven tot 240 graden.
Was de zoete aardappelen, snijd ze in partjes. Meng er 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en wat zwarte peper door. Schik de parten op de schilkant op een beklede bakplaat en rooster ze voor ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar, maar niet te zacht zijn. Controleer dit door er met een vork in te prikken.  Haal ze eruit en laat afkoelen.
Breng de balsamicoazijn met de suiker in een steelpan aan de kook en laat dit op laag vuur enkele minuten inkoken. Haal de pan van het vuur als de azijn nog vloeibaarder is dan honing; hij wordt bij het afkoelen dikker. Roer er een drupje water door als hij te dik is om te sprenkelen.
Schik de zoete aardappelen op een grote schaal. Verhit de overgebleven olie in een middelgrote pan en bak lente-uitjes en de fijne reepjes chilipeper op een halfhoog vuur.  Roer goed en laat de chili niet te donker worden. Schep de olie met ui en chilipeper over de zoete aardappelen. Leg partjes vijg ertussen en besprenkel alles met de balsamico-crème. Serveer het gerecht met verkruimelde geitenkaas eroverheen.

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply