Gevulde aubergine met kruidige couscous

Gevulde aubergine met kruidige couscous

Vandaag blog ik over gevulde aubergine met kruidige couscous.  Hou jij net zoals ik ook zo van aubergine?  Deze zuiderse groente brengt niet alleen de zon op je bord, de bereidingsmogelijkheden zijn eindeloos.  Is het de kleur, de vorm of de neutrale smaak die deze groente zo bijzonder maakt?  Geen idee eigenlijk, maar ik weet wel dat ik ze gegrild fantastisch vind.  Opgevuld met nog meer lekkers zoals paprika en ajuin en geserveerd met kruidige couscous vormt dit een briljant veggie hoofdgerecht.  Als je dit proeft, ga je zeker begrijpen waarom ik zo dol ben op aubergine.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de aubergines:
2 aubergines
olijfolie
chilipeper
teentje look
grof zeezout

Voor de vulling:
handvol kerstomaten
1 rode paprika
1 ajuin
olijfolie
peper
zout
koriander

Voor de coucous:
4 tassen couscous
water
zout
olijfolie
klontje boter
peper
zout
enkele blaadjes munt
handvol verse koriander
handvol verse peterselie
citroensap

Lekker erbij:
volle yoghurt

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 190°C.
Was de aubergines en dep ze goed droog.  Verdeel ze in de helft (kroontje hoef je niet weg te snijden).  Maak kruislingse inkervingen met je mes in het vruchtvlees, zorg er wel voor dat je niet door de schil snijdt.  Breng wat olijfolie op smaak met peper, zout, geperste look en een fijn gehakt, half chilipepertje.  Leg de helften (met de snijkant naar boven) op een ovenplaat met bakpapier.  Breng royaal op smaak met de kruidige olijfolie.  Zet de ovenplaat in de oven en laat de aubergines traag garen.  De aubergines zijn klaar wanneer ze goudbruin zijn en flink geslonken.

Ondertussen kan de couscous garen.  Doe hiervoor de couscous in een grote kom en overgiet met kokend water (couscous mag net onder staan).  Laat afgedekt zo’n 10 minuten staan.

Snipper ondertussen de verse kruiden fijn.  Ik kies voor munt, koriander en peterselie.
Voeg een klontje boter en wat olijfolie onder de gare couscous.  Met een vork lukt het makkelijk om de couscous los te maken.  Meng de kruiden onder de korrels.  Enkele druppels citroensap zorgen voor wat frisheid in je gerecht.  Zorg dat de smaken in evenwicht zitten.

Snipper een ui en fruit deze aan in wat olijfolie.  Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de groente in blokjes.  Laat ze samen met de tomaten meegaren met de ui.  Kruid met zout, peper en beetje koriander.  De paprika en tomaten mogen zacht worden, maar een beetje bite is wel lekker.  Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Haal de gare aubergines uit de oven en laat ze wat afkoelen.  Dien ze warm op met de groenten en de kruidige couscous.  Een lepeltje yoghurt is heerlijk bij dit zonnige veggiebord.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply