Gevulde portobello

Gevulde portobello

Wanneer de herfst zijn intrede doet vind ik het zalig om in het bos te gaan wandelen.  Genieten van de natuur, de herfstkleuren en het laatste zonnetje dat door de kleurrijke bladeren heen schijnt.  De natuur schenkt me niet alleen een schat aan rust, maar ook een schat aan nieuwe seizoensproducten om in de keuken mee aan de slag te gaan.  Pompoen, witloof, spruitjes, andijvie zijn maar enkele voorbeelden van groenten die vanaf nu op hun best zijn.  Voor de liefhebbers van paddenstoelen is de herfst een droom.  Met hun rijkdom aan vezels en eiwitten zijn ze niet alleen de ideale vleesvervanger ze zijn bovendien ook arm aan calorieën.  Ik ga aan de slag met een fantastisch product … de indrukwekkende portobello.  Deze vermomde, uit de kluiten gewassen bruine paddenstoel is ideaal om te vullen.  Ik combineer de rustieke smaak van de portobello met een vulling van pittige geitenkaas en werk af met zelfgemaakte balsamicosiroop.  Laten we de herfst vieren en ons hart al een beetje warm maken voor de winter.

Wat heb je nodig voor 4 gevulde portobello’s:

4 portobello’s
handvol blonde rozijnen
200 g rucola
100 g pijnboompitten

Voor de vulling:
250 g zachte geitenkaas zonder korst
100 g Parmezaanse kaas (beetje extra voor de afwerking)
1 sjalot
1 teentje look
enkele blaadjes verse salie
klein beetje citroensap
1 eetlepel lekkere olijfolie
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Voor de balsamicosiroop:
50 ml balsamicoazijn
20 g fijne kristalsuiker

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 200°C.
Borstel voorzichtig de portobello’s schoon en verwijder de stelen.  Leg de paddenstoelen met de hoed omlaag op een met olie ingevette ovenschaal.

Schil de look en sjalot en snipper ze fijn.  Hak de blaadjes salie in snippers.  Meng de geitenkaas met de fijngesnipperde sjalot, look en salie.  Breng op smaak met 1 lepel olijfolie, enkele druppeltjes citroensap, een beetje grof zeezout en redelijk veel vers gemalen, zwarte peper.
Rasp de Parmezaanse kaas en meng onder het geitenkaasmengsel.

Vul de portobello’s met de kaas en zet ze ongeveer 15 minuten in de warme oven.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een klein pannetje op een laag vuur.  Gebruik geen vetstof.  Wanneer je de pitten ruikt, zijn ze klaar.  Zet ze aan de kant.

Maak de balsamicosiroop.  Dit is zo makkelijk dat het niet eens de moeite is om balsamicosiroop te kopen in de winkel.  Doe de balsamicoazijn met de suiker in een pannetje en breng aan de kook.  Als het mengsel kookt, zet je het vuur lager.  Wacht tot de siroop de juiste dikte heeft (met afkoelen wordt het nog wat dikker).  Laat even afkoelen terwijl je alvast de borden klaar zet.

Was de rucola en verdeel over de borden.  Leg op elk bord een lekker gevulde portobello.  Rasp er nog wat extra Parmezaanse kaas over.  Verdeel de pijnboompitten en de rozijnen over de borden.  Werk af met de balsamicosiroop en een extra draai van de pepermolen.

Een herfstknaller of wat denk jij?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply