Iedereen kent savooikool verwerkt tot puree. Lekker, maar je kan er nog zoveel meer mee. Je vindt de savooikool (of groene kool) in de winkel tijdens de donkere maanden. Ideaal want deze groente is rijk aan vitamine C en mineralen. Ik ga de oosterse sfeer op en verwerk de kool tot heerlijke pakketjes. Geen paniek, met de overschot van de kool kan je nog steeds stoemp maken.
Deze gevulde savooikool met oosters gehakt serveer je met noedels en zoetzure saus. Wist je dat je deze saus makkelijk zelf kan maken?
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Bladeren van een savooikool (ongeveer 3 per persoon)
500 g (kippen)gehakt
3 lente-uitjes
handvol verse koriander
3 teentjes look
4 cm gember
peper en zout
1 ei
100 g paneermeel
Wokolie of rijstolie
Voor erbij:
Noedels
Zoetzure saus:
2 dl ananassap
1 eetlepel ketchup
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel suiker
1 eetlepel witte wijnazijn
peper van Verstegen
zout van Verstegen
lookpoeder van Verstegen
gemberpoeder van Versegen
Zo maak je het:
Snij de koriander fijn en zet even opzij.
Versnipper het wit van de lente-uitjes, de look, de gember. Bak dit alles even kort aan in een beetje wokolie.
Meng het gehakt met het ei, het paneermeel en de gestoofde uitjes met de look en de gember. Breng op smaak met de fijn gesneden koriander en wat peper en zout.
Breng water aan de kook in een ruime pot. Voeg zout toe. Dit zorgt ervoor dat de bladeren mooi groen gaan blijven.
Verwijder de buitenste, harde bladeren van de savooikool . Haal de volgende bladeren van de kool en was ze zorgvuldig. Blancheer de bladeren kort in kokend water. Zorg ervoor dat je maximaal 3 bladeren tegelijkertijd in het kokend water legt (bewaar wat kookvocht).
Laat de bladeren uitlekken en snij de dikke, middelste nerf weg. Vul de bladeren met hoopjes gemengd gehakt, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Maak pakketjes. Ik voorzie ongeveer 3 pakketjes per persoon.
Bak de rolletjes kort aan in wat wokolie. Zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Voeg wat savooivocht toe.
Voor de zoetzure saus meng je al de ingrediënten en laat je ze indikken
Ondertussen kan je de noedels bereiden.
Serveer de pakketjes met de noedels en de zoetzure saus. Werk af met snippers van het groen van de lente-uitjes en enkele blaadjes koriander.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs