Skip to content Skip to footer

Gevulde zoete aardappel met harissa

Iedereen kent smaakmakers zoals pesto of sambal, maar in de Noord-Afrikaanse keuken gebruiken ze harissa als pittige saus.  De basis voor harissa zijn rode pepers, zout, olie, look en kruiden en in landen zoals Tunesië wordt het vaak geserveerd als dat tikkeltje extra bij tajine of brood.  Verstegen komt in de reeks World spice blend met harissa op de markt en die wou ik natuurlijk meteen proeven.  De warme, nootachtige smaak met pittige touch van chili is de perfecte combo met couscous, gehaktballetjes of deze gevulde zoete aardappels met harissa.  Het maakt je gerechten uit de Arabische keuken nog interessanter en bovendien bevatten de kruiden van Verstegen minder zout.  Vlug naar dat recept hé.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

4 zoete aardappels
800 g kalfsgehakt
125 g kikkererwten (ui een bokaaltje)
handvol verse peterselie of koriander
2 rode uitjes
harissakruiden van Verstegen
gehaktkruiden van Verstegen
olijfolie

Hoe maak je het:

De zoete aardappels gaan we poffen in de oven. Verwarm de oven alvast op 190°C.  Borstel de zoete aardappels grondig schoon en prik er enkele gaatjes in.  Wrijf ze in met een scheutje olijfolie en wikkel ze (niet te strak) in wat aluminiumfolie.  Leg de aardappels vervolgens op een ovenplaat en pof ze in de warme oven tot ze gaar zijn.  Dit duurt ongeveer 40 minuten afhankelijk van je oven.  Ik gebruik hiervoor de functie hetelucht.  Je kan de gaartijd controleren door er met een vork in te prikken.

Ondertussen bak je het gehakt in wat olijfolie.  Roer het met een vork door elkaar en kruid met een flinke snuif gehaktkruiden.  Hou het vlees warm aan de kant.
Tijd om de kikkererwten te spoelen in koud, stromend water.  Wist je dat het helemaal oké is dat er tijdens het spoelen wat schuim op de kikkererwten komt?  Het is het eiwit dat van de peulvruchten spoelt.  Het vocht waarin de kikkererwten verkocht worden heet aquafaba en dat kan je zelf gebruiken om chocolademousse te maken (check mijn highlights op Instagram voor het recept).  Voor dit gerecht dep je de kikkererwten droog met keukenpapier en bak je ze droog in een pan met flink wat harissakruiden.   Je kan dit ook in de oven maken.  Deze pittige kikkererwten zorgen straks voor een krokantje in het gerecht.  Heb je er over?  Niet erg, laat ze afkoelen en serveer ze als overheerlijk snackje.

Snipper de rode ui fijn en hak de peterselie.

Haal de gepofte zoete aardappels uit de oven en verwijder een beetje van de bovenzijde.  Prak het vruchtvlees een beetje naar beneden zodat je de aardappel goed kan vullen.  Verdeel de toppings over de aardappels en werk ze af met de rode ui en peterselie

Deze gevulde zoete aardappels met harissa smaken lekker met wat frisse kruidenyoghurt.

Iets voor jou?  Laat het me zeker weten.

Liefs

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.