Gnocchi maken is zo simpel en vanzelfsprekend veel lekkerder en goedkoper dan diegene die je kant en klaar kan kopen in de winkel. Met een beetje tijd en een paar tips tover je zo een heerlijk alternatief voor rijst of pasta op tafel met deze gnocchi en romige tomatensaus met chorizo.
Maar, wat is gnocchi eigenlijk?
Gnocchi is een aardappelproduct uit Italië dat als tussengerecht gegeten wordt. Je zou ze het best kunnen vergelijken met noedels. De Italianen eten deze lekkernij al sinds de tijd van de Romeinen en zijn ondertussen meester geworden in het bereiden van hun gnocchi. Elke streek in Italië heeft zijn eigen lijst ingrediënten die gebruikt worden bij het bereiden van de lekkere kussentjes. Soms worden ze zelfs van polenta of zoete aardappel gemaakt. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Gnocchi met boter, salie en Parmezaanse kaas of tomatensaus met basilicum zie je vaak verschijnen op Italiaanse menukaarten. Heerlijk!
Ik maak gnocchi di patate, maar serveer er een romige tomatensaus met chorizo bij. Ja, chorizo. Deze Italiaanse en Spaanse mix zorgt voor een lekker pittig bordje vol smaak om samen van te smullen.
Mijn recept voor gnocchi met portobello en salieboter vind je hier.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Voor de gnocchi:
750 g bloemige, grote aardappelen
50 g Parmezaanse kaas
200 g bloem (type 00)
2 eidooiers (de eiwitten kan je gebruiken om meringue mee te maken)
zout
eventueel nootmuskaat
Voor de romige tomatensaus met chorizo:
1 grote ui
1 teentje look
olijfolie
400 g gepelde tomaten
1 zoete puntpaprika
200 g chorizo
scheutje room
enkele takjes verse tijm
vers gemalen, zwarte peper
snuifje zout
Voor de afwerking:
Mozzarella (bolletje van goede kwaliteit of mozzarella cuisine)
Hoe maak je het:
Wanneer je gnocchi gaat maken hou er dan rekening mee dat je ze best in 1 keer maakt.
Begin met het koken van de bloemige aardappelen. Je hoeft ze niet te schillen. Probeer er niet te veel in te prikken.
Weeg ondertussen de bloem af (type 00) en rasp de juist hoeveelheid Parmezaanse kaas. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en haal je de schil eraf. Leg de geschilde aardappelen opnieuw in de nog warme kookpot en kruid ze met peper, zout en nootmuskaat. Plet de droge aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg de bloem en de kaas bij de droge aardappelpuree en kneed een eerste keer. Meng er vervolgens de eierdooiers door met de handen of een keukenrobot. Laat de deegbol even rusten terwijl je de saus maakt.
Snipper de ui en de look fijn. Snijd de worst in stukjes en vermaal eventueel tot een soort gehakt van chorizo. Fruit de ajuin aan in een beetje olijfolie. Voeg de gemalen chorizo toe samen met de look. Snijd de paprika in blokjes en voeg toe aan je gerecht. Tijd om de gepelde tomaten toe te voegen. Breek de tomaten met een vork in stukken. Kruid met peper, beetje zout en verse tijm. Laat de saus pruttelen en voeg op het einde een scheutje room toe. Verwijder de takjes tijm en hou warm aan de kant.
Breng een grote hoeveelheid gezouten water aan de kook en zet een pan met wat olijfolie klaar om de gnocchi te bakken.
Bestuif je werktafel met wat bloem. Snijd dikke plakken van de deegbol en maak van elk plak een niet te dikke worst. Verdeel elke worst in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Je kan de gnocchi zo gebruiken of er bolletjes van maken en met je vork een rollende beweging over maken.
Kook ze in verschillende beurten in het water. Ze moeten kunnen zwemmen in het water. Wanneer ze komen boven drijven zijn ze klaar en mag je ze uit het water halen met een schuimspaan. Bak de gekookte gnocchi in wat olijfolie tot ze goudgeel kleuren. Voeg de goudkleurige klompjes toe aan de saus. Verdeel je gerecht over een ovenschaal en verdeel er mozzarella over. Zet je schotel even onder de grill.
Dien dit fantastische familiegerecht warm op.
Liefs,