Elk jaar wacht ik op het teken van de natuur om te veranderen in een dier! Echt waar en voor je gedachten op hol slaan … lees rustig verder. Wanneer de zon plaats maakt voor regen en het geen weer meer is om buiten te gaan zitten dan is dat het moment om over te schakelen naar mijn eekhoornmodus. Haha … echt waar! Eerst zoek ik alle mutsen en sjaals en leg ik die in het zicht. Want hoewel ik niet graag een jas aandoe, draag ik wel een sjaal om me warm te houden. Volgende stap in mijn overgang naar de winter is het opdekken van ons bed met extra kussens en zachte plaids. Vervolgens maak ik het binnen cozy met kaarsen, veel dekentjes en mijn favoriete geurtje in de geurbrander. Pas dan ben ik klaar om die winterperiode aan te kunnen. Niets zo gezellig om de regen te horen tokkelen op de ramen en ondertussen rustig bezig te zijn in de keuken. Stoofpotjes, soepen, tajines en eenpansgerechten proeven allemaal heerlijk in dit seizoen. En hoewel ik het liefst zou verdwijnen voor een paar maanden, geniet ik toch wel weer van de sfeer binnen en het maken van gnochhi met portobello en salieboter.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
750 g bloemige, grote aardappelen
50 g Parmezaanse kaas
200 g bloem (type 00)
2 eidooiers (de eiwitten kan je gebruiken om merengue mee te maken)
zout, peper
nootmuskaat
4 portobello’s
verse salie
100 g boter
Hoe maak je het:
Wanneer je gnocchi gaat maken hou er dan rekening mee dat je ze best in 1 keer maakt. Ongekookte gnocchi kan je invriezen of maak er een ovenschotel met tomatensaus en chorizo mee. Het recept vind je hier.
Begin met het koken van de bloemige aardappelen. Je hoeft ze niet te schillen (zo behouden ze meer zetmeel). Probeer er niet te veel in te prikken. Weeg ondertussen de bloem af (type 00) en rasp de juiste hoeveelheid Parmezaanse kaas. Giet de gare aardappelen af en haal de schil eraf. Leg de geschilde aardappelen opnieuw in de nog warme kookpot en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Plet de droge aardappelen met een aardappelstamper tot fijne puree. Voeg de bloem en de kaas bij de droge aardappelpuree en meng een eerste keer. Doe er dan de dooiers bij en kneed met de handen of een keukenrobot tot een deegbol.
Bestuif je werktafel met wat bloem. Snijd dikke plakken van de deegbol en maak van elk plak een niet te dikke worst. Verdeel elke worst in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Je kan de gnocchi zo gebruiken of er bolletjes van maken en met je vork een rollende beweging over maken.
Breng een grote hoeveelheid gezouten water aan de kook. Kook de gnocchi in verschillende beurten in het water. Ze moeten kunnen zwemmen in het water. Wanneer ze komen boven drijven zijn ze klaar en mag je ze uit het water halen met een schuimspaan. Laat ze uitlekken op een beetje keukenrol.
Zet een ruime bakpan op een matig vuur en laat de boter lichtbruin kleuren. Snipper de salie fijn en laat rustig meebakken in de boter. Zorg dat het kruid niet kan verbranden. Snijd de portobello’s in plakken en bak ze samen met de gekookte gnocchi in de salieboter tot ze goudgeel kleuren. Voeg eventueel extra peper toe.
Dien dit hartverwarmend gerecht onmiddellijk op.
Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.