De herfst is weer in volle gang en dat betekent dat de smaakvolle Hoogstraten pompoen zijn weg weer vindt naar mijn keuken. Pompoenen zijn hét symbool van de herfst en hebben een veelzijdigheid die je in allerlei gerechten kunt verwerken. Perfect voor zowel hartige als zoete gerechten. Bovendien zitten pompoenen vol vezels, vitaminen en mineralen, waardoor ze niet alleen een lekkere, maar ook een voedzame toevoeging zijn aan je maaltijd.
Ik deel met veel kookliefde mijn recept voor gnocchi met venkelworst en pompoensaus.
De natuurlijke zoetheid van de pompoen vormt in dit gerecht een mooi contrast met de kruidige venkel in de worst.
Je kan Italiaanse gnocchi eenvoudig kant-en-klaar kopen, maar het is zeker ook de moeite waard om ze zelf te maken voor een echt authentieke ervaring.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
400 g gnocchi
1 pompoen
4 venkelworsten
scheutje olijfolie
250 ml room
2 takjes verse rozemarijn
1 teentje look
snuifje zout
vers gemalen zwarte peper
Hoe maak je het:
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Halveer de pompoen en schep de zaadlijsten er met een lepel uit. Schik de pompoenhelften op een met bakpapier belegde bakplaat. Wrijf ze in met een beetje olijfolie en rooster gedurende 30-45 minuten, tot het vruchtvlees goed gaar is.
Verwarm ondertussen de room met de rozemarijn en look. Voorkom dat de room aan de kook komt. Kruid het infuus met peper en zout.
Haal de pompoen uit de oven wanneer deze gaar is en laat iets afkoelen. Verwijder de schil en doe het vruchtvlees in een keukenrobot. Zeef het infuus en giet de helft ervan bij de pompoen. Mix glad en voeg eventueel meer room toe tot je de perfecte consistentie hebt gevonden. Breng indien nodig nog meer op smaak met peper en zout.
Kook de gnocchi gaar. Giet af, maar bewaar nog wat kookwater voor de saus.
Snijd de worst in schijfjes en bak in olijfolie gaar. Voeg de gekookte gnocchi en de romige pompoensaus toe. Als je wenst kan je nog wat kookwater toevoegen aan de saus.
Serveer de gnocchi met de venkelworst en pompoensaus en eventueel wat extra verse kruiden.
Een hartverwarmende maaltijd met mediterrane flair die perfect past bij de frisse herfstavonden.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs