Skip to content Skip to footer

Tijdens de donkere, koude wintermaanden brengen de meeste mensen meer tijd thuis door.  Een pruttelende stoofpot op het vuur zorgt er dan voor dat een grijze dag plots een gezellig moment wordt.  Stoofpotjes brengen namelijk niet alleen kleur, geur en smaak aan een sombere dag.   Je hebt ook minder afwas en dus meer tijd om lekker te cocoonen.  Voor ik je mijn recept voor goulash deel, geef ik nog wat tips die ervoor zorgen dat jouw stoofpot een succesje wordt.

Kies voor vlees dat lang en traag mag garen.  Stoofvlees, varkenswangetjes, kalfsvlees voor fricassee zijn allemaal een juiste keuze voor dit type gerecht.
Haal het vlees 30 min op voorhand uit de koelkast.  Zo kan het op kamertemperatuur komen.
Gebruik een gietijzeren pot met dikke bodem.  De warmte zal beter worden verdeeld.
Bak het vlees eerst aan.  Gebruik hiervoor boter en/of olie en doe het in verschillende beurten.  Vergeet niet om je vlees de juiste kruiding te geven.
Bestrooi het vlees vervolgens met een eetlepel bloem.  Dit zorgt ervoor dat je saus straks mooi gaat indikken.
Bevochtig het geheel met bouillon, wijn of bier.  Kies je voor bouillon ga dan voor kwaliteit of gebruik zelfgemaakte bouillon.
Laat de stoofpot minstens 2 uren stoven op een laag vuur.  Voeg groenten eventueel later toe of kort je gaartijd in als je een veggie stoofpot maakt.

Hoe langer het sudderen duurt, hoe lekkerder het resultaat.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

600 g rundstoofvlees in blokjes
1 blik gepelde tomaten
1 ui
2 rode paprika’s
klontje boter
1 eetlepel bloem
5 dl rundsbouillon
Verstegen kruidenmix voor goulash

Hoe maakt je het:

Laat je vlees op kamertemperatuur komen.  Schil ondertussen de ui en de paprika’s (sommige mensen kunnen de schil moeilijk verteren).  Snijd de ui en paprika in niet te kleine reepjes.
Bak het vlees aan in boter.  Doe dit in verschillende beurten.  Laat het vlees kleuren (het hoeft niet gaar te zijn binnenin) en kruid het met de kruiden.  Voeg de ui en paprika reepjes toe en stoof even aan.  Strooi 1 eetlepel bloem over het geheel en roer om.  Blus vervolgens met de bouillon en voeg de gepelde tomaten toe.  Zet het vuur lager en laat onder het deksel ongeveer 2 uur pruttelen.  Het vlees moet gaar zijn en uit elkaar vallen.

Serveer met brood en zure room.
Wist je dat je een stoofpot perfect op voorhand kan maken?  De dag erna smaakt die nog lekkerder.  Het recept voor een lekkere fricassee of eentje met kip vind je zeker op mijn blog.

Smakelijk!

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.