Skip to content Skip to footer

Griekse balletjes

Wanneer wij op vrijdag elkaar terugvinden na een lange week dan klinken we altijd samen op het weekend.  Hoewel ik heel graag kook, heb ik op dat moment soms niet meer de puf om lang in de keuken te staan.  Een apéroke met hapjes zie ik wel altijd zitten en zo ontstond ten huize Wijnants de laaaaannnngggggeeee apéro.  Een drankje en hapjes die helemaal niet veel werk vragen om te maken en die we bovendien vaak aanvullen met een stukje kaas, een dipsausje, enz … Qua werk is dit echt nog te doen bij de start van het weekend en de lachende gezichtjes aan de tafel krijg je er gratis bij.  Het ideale moment om eens gezellig bij te kletsen en het weekend te vieren.  Moet ik er nog bij vertellen dat hapjesavond op vrijdag ondertussen een kleine traditie is geworden?  Eén van de gerechtjes die hier perfect voor kunnen dienen zijn deze Griekse balletjes met een overheerlijke dipsaus, pitabroodjes en een goddelijk slaatje.

Wat heb je nodig:

Voor de Griekse balletjes:
800 g gemengd gehakt
Griekse blend voor gyros en souvlaki van Verstegen
1 ei
100 g paneermeel
olijfolie

Voor het slaatje:
1 rode ui
1 kleine komkommer
veel tomaatjes (ik kan daar niet afblijven)
1 blokje feta kaas

Voor de looksaus met kruiden:
1 eetlepel mosterd
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
400 ml maisolie (of andere neutrale olie)
2 eetlepels lauw water
1 eetlepel Griekse yoghurt
verse look
verse kruiden: bieslook, peterselie
witte peper
zout

Voor erbij:
pitabroodjes

Hoe maak je het:

Het sausje bij dit gerecht is echt waanzinnig lekker.  Ik maak altijd genoeg en bewaar deze dan in een goed afgesloten potje in de frigo.  Lekker bij frietjes of een slaatje.
De basis is een homemade mayonaise.  Doe hiervoor 1 eetlepel mosterd in de hoge maatbeker van uw staafmixer.  Voeg er de eierdooiers bij, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels water en 400 ml olie.  Zet de staafmixer mooi beneden op de bodem bij de binding.  Start de mixer en van zodra je witte mayonaise ziet… ga je met de mixer langzaam naar omhoog. Ga pas hoger als rondom het mes van uw mixer alleen witte mayonaise te zien is. Van zodra je boven bent kruid je de saus met peper, zout en voeg je de fijngesneden look, kruiden en yoghurt toe.  Ga nog een paar keer op en neer met de draaiende mixer.  Schep de looksaus met kruiden in een pot met een deksel en plaats in de frigo.

Doe het gehakt in een grote kom en voeg het ei, paneermeel en de kruiden toe.  Meng met schone handen het gehakt door elkaar en vorm balletjes.  Bak de balletjes goudbruin in een beetje olijfolie.
Was en snijd de komkommer en tomaatjes.  Snijd de fetakaas in blokjes en snijd ringen van de rode ui.  Meng alles voorzichtig onder elkaar.
Grill (verwarm) de pitabroodjes.
Schik de Griekse balletjes met het slaatje en het brood op een bord.  Vergeet de goddelijke saus niet.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs,