Skip to content Skip to footer

Groene shakshuka

Shakshuka mag dan misschien wel als een Tik Tok dansje klinken, het is het niet.  Wat is het dan wel?  Dit heerlijk geurige Oosters eenpansgerecht met eieren doet je onmiddellijk wegdromen van zwoele vakantie dagen.  Hoewel het oorspronkelijk als ontbijt gegeten wordt, kan je deze groene shaksuka perfect serveren als lunch of brunch gerechtje.   De stoofpot bestaat uit eieren die gepocheerd worden in een saus.  Meestal tomatensaus, maar voor deze groene shakshuka heb je spinazie nodig.

Ik serveer het met crackers van filodeeg.
Tip: heb je nog wat feta kaas over?  Dit past perfect bij dit gerecht.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de groene shaksuka:
4 eieren
4-tal lente uitjes
400 g verse spinazie
1 prei
Za’atar kruiden van Verstegen (Midden- Oosterse kruidenmengeling)
witte peper
zout
klontje boter
eventueel feta voor erbij

Voor de filocrackers:
2 vellen filodeeg
rijstolie
eventueel extra Za’atar kruiden en sesamzaad voor erbij

Hoe maak je het:

Verwarm je oven alvast voor op 170°C.

Snijd de prei in fijne ringen en spoel zorgvuldig al de aarde weg.  Snipper de lente uitjes fijn en hak de spinazie in grove stukken.
Verwarm een beetje boter en stoof de lente uitjes en de prei op een zacht vuurtje aan.  Voeg vervolgens de spinazie en een beetje water toe en wacht tot de spinazie geslonken is.  Kruid het geheel met peper en zout.
Breek de eieren over de stoofpot en kruid met Za’atar.  Plaats een deksel op de stoofpot zodat de eieren kunnen garen.

Neem een vel filodeeg en strijk dit in met rijstolie. Leg een tweede vel filodeeg erop en strijk weer lichtjes in.  Je kan eventueel wat Za’atar kruiden of sesamzaad verdelen over het deeg.

Bak het deeg krokant in de warme oven.  Laat even afkoelen en breek in stukken.

Serveer de groene shaksuka met de crackers.
Onweerstaanbaar lekker.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs