Groenten uit de tajine

Groenten uit de tajine

Ik kies voor groenten uit de tajine en dit doe ik niet zomaar. Een tajine oogt niet alleen mooi met zijn bijzondere vorm.  Het is een fantastische kookpot waarin je hele smakelijke stoofpotjes kan maken.  De dampen gaan tot in de punt van de tajine, condenseren en druppelen terug naar beneden.  Het gerecht wordt hierdoor constant bevochtigd.  De met zorg geselecteerde specerijen geven deze vegetarische schotel een heerlijk kruidige, zoete smaak en de geur gaat je al lang op voorhand doen watertanden.  Bovendien vind ik koken met een tajine altijd heel gezellig zeker wanneer je vrienden op bezoek krijgt.  Wie denkt dat een tajine enkel in de herfst of winter kan gebruikt worden, is mis. Dit is een recept voor een heerlijk, geurige zomer tajine.

Wat heb je nodig voor 1 tajine:
2 uien
2 knoflookteentjes
350 g wortelen
2 rode paprika’s
2 groene paprika’s
1 grote courgette
2 grote tomaten
scheutje arachideolie
3 eetlepels harissapasta
snuifje gemalen koriander
snuifje komijn
snuifje kaneel
snuifje kurkuma
400 ml groentebouillon
200 g kikkererwten
handvol rozijnen
zout
1 blikje tomatenconcentraat
vers gemalen, zwarte peper
verse koriander voor de afwerking

Hoe maak je het:
Pel en snipper de knoflook en de ui.  Schil de wortelen en snijd in middelgrote blokjes.  Was de tomaten, de paprika’s en de courgette en versnijd alles in grote stukken.  Zet de tajine op het vuur
en laat de arachideolie warm worden. Laat de ui en de look glazig worden en voeg dan de wortelen toe.  Voeg de harissapasta en de gemalen specerijen toe.  Voeg vervolgens de groentebouillon, de paprika en de tomaten toe en sluit de tajine.  Laat alles voor een half uurtje op een zacht vuurtje pruttelen.  Voeg nu de kikkererwten, de courgette en de rozijnen toe en laat nog een 10-tal minuten garen.  Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel extra harissapasta. Vind je de saus de lopend voeg dan wat tomatenconcentraat toe.  Begin met 1 theelepel.
Bestrooi voor het serveren met grof gehakte verse koriander.
Dit smaakt lekker met couscous of met Marokkaans brood.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply