Niets zo gezellig dan een cake bakken op een herfstige zondagochtend. Iedereen slaapt nog, buiten is het nog donker en de keuken is voor mij alleen. Zalig! Hier kan ik van genieten, deze momenten geven met rust en energie tegelijkertijd. It must be love ♥
Maar, moet het altijd een zoete cake zijn? Nee toch, deze hartige variant heeft alles in huis om minstens even lekker te zijn als zijn zoete versie. Wat dacht je van deze hartige cake met pompoen, krokante spekjes, salie en kaas. Do I have to say more? Bakken maar en laat me weten of jij ook fan bent.
Wat heb je nodig voor 1 cake:
100 g gerookte spekblokjes
200 g zelfrijzende bloem
100 g boter
3 eieren
100 g gemalen kaas (ik kies voor een harde kaas die goed afsmaakt zoals Gruyère)
300 g pompoen (ik vind Butternut heerlijk, maar andere kan natuurlijk ook)
verse blaadjes salie (naar smaak)
peper
zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Vet een cakevorm in en bestuif deze vervolgens met een dun laagje bloem. Zet deze even aan de kant.
Maak de pompoen schoon en rasp het vruchtvlees (300 g) grof. De rest van de pompoen kan je gebruiken voor soep of voor een heerlijke dipper.
Bak de spekjes krokant in een pan. Laat ze vervolgens uitlekken op een beetje keukenrol.
Roer in een kom de zacht geworden boter en meng er één voor één de eieren onder. Roer er vervolgens de bloem, de gemalen kaas en de spekjes onder. Kruid met peper, beetje zout (want het spek is al zout) en fijn gesnipperde salie. Salie smaakt heerlijk met pompoen, maar kan snel overheersen, pas dus een beetje op met dit fantastische kruid.
Schep als laatste de pompoen onder het beslag en stort het deeg in de beboterde vorm.
Zet je hartige cake met pompoen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten. Controleer of de cake gaar is door er met een prikker in te prikken. Wanneer deze er droog uitkomt, mag die uit de oven.
Serveer lauw met een kruidige salade met wat notenolie ♥
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
