Toen ik vorig jaar als gastkok de vernieuwde Delhaize in Brasschaat mocht openen, viel het me op dat de meeste mensen op zoek zijn naar makkelijke recepten die toch mooi en origineel zijn. Laat dit nu precies de gerechtjes zijn die op mijn blog verschijnen? 😊 Dit recept is zo’n toppertje dat een plaats krijgt in de categorie “ik verras mijn gasten”. Zelfs nog beter want of je nu op zoek bent naar een aperitief hapje, brunchgerechtje of een lunch idee. Met deze hartige kaastaartjes zit je werkelijk altijd goed. Bovendien kan je de taartjes helemaal op voorhand maken, want deze worden koud geserveerd. Trek een beetje tijd uit om gezellig aan de slag te gaan in je keuken en geniet nadien samen van deze hartige kaastaartjes. Klinkt dit iets voor jou dan geef ik je alvast één tip mee. Maak er genoeg want deze zijn echt om vingers en duimen van af te likken. Veel kookplezier ♥
Gek op fingerfood: deze tortilla met burrata is vast iets voor jou!
Wat heb je nodig (voor 4 taartjes):
1 rol bladerdeeg
200 g doperwten
groene asperges (voorzie 3 puntjes per taartje)
1 dl room
Val-Dieu Herve delicate kruidaroma’s (kies voor een kaas met een gewassen korst)
peper
zout
bicarbonaat
verse kruiden: ik gebruikte oregano, peterselie en basilicum
jonge kiemscheuten
Verder:
klein klontje boter
bloem
steunvulling
bakpapier
Hoe maak je het:
Taartje bakken … stap 1 “blind bakken” … moet ik het nog zeggen? Ik vind het altijd zo jammer wanneer mensen tijd en moeite steken in een taart bakken en dan een zompige bodem op tafel zetten. Toch?
Verwarm de oven dus maar op 180 °C.
Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is. Vet de kleine taartvormpjes in met een beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt. Verdeel het deeg en leg het voorzichtig in de vorm. Druk de randen goed aan. Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen). Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt. Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast. Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.
Prik wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken. Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling. Je kan hiervoor gedroogde bonen of keramische bakknikkers gebruiken .
Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven. De randen mogen licht gekleurd zijn. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling. De bodem mag niet meer glanzen. Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant. Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.
Verdeel de kaas in stukjes en bewerk met een vork en een beetje room tot je een smeuïge kaasmassa krijgt.
Vul de taartjes bijna tot de rand met het kaasmengsel en zet in de oven tot de kaas licht gekleurd is. Laat de taartjes afkoelen en ontvorm voorzichtig.
Blancheer de erwten en de aspergepunten kort in kokend water met zout en bicarbonaat. Giet af en leg op ijswater.
Wanneer de taartjes voldoende zijn afgekoeld, verdeel je de groenten over de porties en werk je af met groene kruiden en de jonge kiemscheutjes.
Benieuwd naar het gezicht van jouw gasten als ze jouw hartige kaastaartjes zien 😊
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
